Televisies

De recycling van TV’s is gebaseerd op 2 stappen:
1. Demontage
2. Mechanische scheiding na shredderen van onderdelen

Demontage
Demontage van de TV vindt handmatig plaats, waarbij verschillende speciale gereedschappen worden ingezet. De TV’s zijn dan in de volgende aparte onderdelen uit elkaar gehaald:
1. De beeldbuis
2. Metalen onderdelen (aluminium, staal en roestvast staal)
3. De omkasting (hout of kunststof)
4. Elektronische onderdelen (kabels, spoelen en printplaten)
5. Batterijen, condensatoren en anderen milieubelastende onderdelen.

1. De beeldbuis
De voor- en de achterkant van een beeldbuis bestaan uit twee verschillende soorten glas. De twee verschillende soorten glas worden van elkaar gescheiden. Aan glas kan verder nog onderdelen zitten als metalen banden, rubbers, lijm, spoelen en stickers. Die worden verwijderd. Vervolgens worden de twee soorten glas apart geshredderd en vermalen totdat het een door de recyclingindustrie gewenste grootte heeft. Glas kan nog fluorescerend poeder bevatten. Die wordt voor of tijdens het shredderen afgezogen en opgevangen. Het verkleinde glas wordt als grondstof door de TV industrie gebruikt voor het vervaardigen van nieuwe TV buis onderdelen of als grondstof ingezet in de keramische industrie.

2. Metalen onderdelen
Metalen onderdelen, voornamelijk gemaakt van aluminium, staal en roestvast staal, wordt direct als schroot afgezet.

3. De omkasting
De omkasting is gemaakt van kuststof of hout. Omdat het in de meeste gevallen één soort materiaal betreft kan het na verkleining voor hout- of kunststofrecycling worden gebruikt. Als het materiaal vooralsnog verontreinigd is, wordt het in de afvalverbrandingsinstallatie verbrand.

4. Elektronische onderdelen
De elektronische onderdelen als kabels, spoelen en printplaten worden geshredderd om te scheiden in drie stromen: ijzer en aluminium voor afzet als schroot en een overige stroom. Deze overige stroom wordt door bedrijven die met smelttechnieken waardevolle metalen er uit halen als koper, lood tin en zelfs (hetzij een geringe hoeveelheid) goud.

5. Milieubelastende onderdelen als batterijen en condensatoren
De milieubelastende onderdelen worden verder door gespecialiseerde bedrijven verwerkt.

Uiteindelijk worden de materialen in TV’s voor 90% gerecycled.

Televisies