Papier & karton

Gebruikt papier en karton
In 2000 werd in Nederland ruim 4 miljard kilo papier en karton gebruikt: van kranten, kopieerpapier en boeken tot toiletpapier en servetten. Minder dan de helft daarvan - ongeveer anderhalf miljard ton - wordt gebruikt voor verpakkingen als eierdozen, melkpakken en verhuisdozen. Elke Nederlander gebruikt jaarlijks gemiddeld tweehonderd kilo papier. Dat is meer dan een halve kilo per dag. Bijna een kwart van alle afval bestaat uit papier en karton.

Welk papier en karton kan worden hergebruikt?
Oude kranten, tijdschriften en reclamedrukwerk kan zo bij het oud papier. Verder zijn ook kartonnen dozen, kleine kartonnen verpakkingen van bijvoorbeeld thee, macaroni en waspoeder, golfkarton, oude (telefoon)boeken, computervellen en ander kantoorpapier, wc-rolletjes, enveloppen, reclamefolders, papieren zakken, eierdozen en cadeaupapier geschikt om opnieuw te gebruiken. Niet bij het oud papier hoort papier of karton dat ijzer bevat zoals bijvoorbeeld ordners. Dat geldt ook voor de kartonnen verpakkingen van zuivel en frisdrank. Die hebben een plastic laagje aan de binnenkant. Nat en/of vervuild papier en karton zoals onder andere keukenrolpapier, toiletpapier en behang hoort niet bij het oud papier. Dat moet in de vuilnisbak. Dat geldt ook voor foto's. Plastic verpakkingen om reclamedrukwerk en tijdschriften mogen niet bij het oud papier. De verpakking kan bij het huisvuil of lokale plastic recycling en alleen de reclamefolders bij het oud papier.
(Deze tekst is overgenomen van de website van het ministerie van VROM): VROM

De verwerker
Het oud papier en karton wordt ingezameld en naar een verwerker gebracht. Dit bedrijf sorteert het papier en karton. Het sorteerproces is afhankelijk van de kwaliteit van het ingezamelde oud papier en karton. In enkele stappen wordt het karton gescheiden van het papier en worden beide stromen ontdaan van hun verontreinigingen. Om het gesorteerde papier en karton daarna effectiever te transporteren wordt het tot balen geperst. Hierdoor zijn er minder transportkilometers nodig en wordt het verkeer niet nog meer belast.

BOA balenpers karton
Balenpers met balen geperst karton

De papier- en kartonfabriek
In de papierfabriek wordt het papier met water gemengd waardoor er een papierbrij (pulp ontstaat). Verontreinigingen als plastic, nietjes, paperclips en dergelijke worden verwijderd. In een ontinkter wordt de pulp gewassen van de inkt gescheiden van met een wasmiddel. water. Uit de pulp wordt weer papier en karton gemaakt. Papiervezels kunnen ongeveer 6 keer worden hergebruikt. Omdat de vezels door recycling steeds korter en slapper wordt, worden ook verse houtvezels toegevoegd.

Papiervezels die te kort zijn worden afgescheiden. Dit materiaal wordt papierslib genoemd. Met het papierslib wordt in een verbrandingsinstallatie elektriciteit en warmte opgewekt. Omdat het plastic praktisch volledig is verwijderd, bestaat het brandbare gedeelte van papierslib uit te korte houtvezels. De opgewekte energie is daarom ook volledig CO2-neutraal. Het as dat overblijft is bestaat voor een groot gedeelte uit klein en krijt en dient als grondstof voor de cementindustrie.

Papierslib
Papierslib

Kranten, tijdschriften, kopieerpapier, folders, kartonnen dozen, kartonnen verpakkingen