Matrassen

In matrassen worden veel verschillende materialen toegepast, maar de meest gebruikte materialen zijn: stof, (poly-urethaan / PU)-schuim, katoen, wol, latex, hout en stalen veren. De meeste componenten kunnen worden gerecycled (ongeveer 80-90% is mogelijk). Het schuim kan worden gebruikt als isolatiemateriaal of als onderlaag voor tapijten. Het hout kan als secundaire brandstof worden ingezet. Het katoen en wol wordt hergebruikt als poetsdoek. Zie: textiel recycling. De veren die van staal zijn kunnen als schroot worden hergebruikt.

In Nederland is matrassen recycling niet op grote schaal doorgevoerd en wordt het meerendeel van de matrassen in de AVI's verbrand. Voor recycling van matrassen moeten matrassendroog worden ingezameld. Matrassen bij het grof vuil kunnen nat worden door bijvoorbeeld regenbuien. Matrassen worden vaak aan de leverancier van nieuwe matrassen meegegeven en dan kan het afval via dit kanaal centraal worden verzameld. Door het grote volume van de matrassen is de bereidheid onder burgers om ze droog naar op een reyclingcentrum te brengen laag.

Bij het meest voorkomende recyclingproces wordt het matras in een machine rondom opengesneden. Hierdoor zijn de losse delen handmatig uit het matras te verwijderen en in separate fracties op te slaan. Deze fracties worden veelal voor transport verperst tot balen. In de meeste gevallen is meer dan 90% van het matras te recyclen en blijft alleen de buitenste hoes over om te worden verbrand.

matrassen recycling
Matrassen recycling

Matrassen