Batterijen

Batterijen worden in Nederland ingezameld voor recycling. De inzameling van batterijen wordt georganiseerd en bevorderd door Stibat (www.stibat.nl).

Eenmalige en oplaadbare batterijen bevatten waardevolle stoffen, zoals zink, cadmium, ijzer, nikkel, mangaan, kwik, lithium en kleine hoeveelheden kobalt. Door gescheiden inzameling van oude batterijen kunnen de fabrikanten deze stoffen terugwinnen en opnieuw gebruiken (bron: Milieucentraal)

De batterijen worden van de inzamelpunten eerst naar sorteercentra gebracht waar de batterijen op soort worden geselecteerd. Stibat heeft een sorteerapparaat ontwikkeld dat de batterijen eerst met zeven op vorm sorteert, en vervolgens elektromagnetisch op inhoud sorteert, door snelle meting van de nog aanwezige stroom van de batterij die in een database wordt vergeleken. Het sorteerapparaat kan geen lekkende, gezwollen of roestende batterijen zeven en sorteren. Twee aan elkaar geroeste batterijen kunnen immers niet door het juiste zeefgat. Voorsortering met de hand biedt nog steeds uitkomst.

De geselecteerde batterijen gaan dan naar verschillende smelterijen waar metalen zoals nikkel, staal en zink gescheiden worden. De metalen kunnen dan weer opnieuw worden gebruikt in wat voor product dan ook. In Nederland ligt volgens Stibat het ingezamelde percentage van batterijen op 70%.

Accu's, batterijen, oplaadbare batterijen, knoopcellen