Afvalscheidingstechniek MDS

Een nog vrij nieuwe manier om afval te scheiden is de techniek MDS, wat staat voor Magnetische Dichtheid Scheiding of Magnetic Density Separation. Het is een techniek die het scheiden van diverse afvalstromen vergemakkelijkt en versnelt. Bij deze techniek wordt afval gescheiden op basis van dichtheid en dit wordt gedaan met behulp van een zink-drijf principe. De afvalmaterialen die moeten worden gescheiden worden in een bad met magnetische vloeistof gegooid wat ijzeroxidedeeltjes ter grote van 10 tot 20 nm bevat. De schijnbare dichtheid van deze vloeistof kan worden aangepast met behulp van het magnetisch veld wat door de vloeistof gecreƫerd wordt. De dichtheid van de vloeistof kan verhoogd worden tot 20 keer de dichtheid van water maar kan ook lager dan de dichtheid van water worden. De voorwerpen zullen zo automatisch gesorteerd worden op soort op basis van de hoogte waarop het materiaal blijft drijven. Zo kunnen de herbruikbare materialen gemakkelijk uit het andere afval gehaald worden.
De technologie is geschikt voor een magnetisch veld in het horizontale vlak, in het verticale vlak neemt de sterkte namelijk af naarmate het verder van het materiaal magnetisch oppervlak komt.
MDS beperkt de kosten voor de afvalverwerking en levert een bijdrage aan een duurzaam milieu. Ook in Nederland wordt deze techniek gebruikt. Onlangs zijn Recyclingbedrijf Van Werven uit Biddinghuizen en Urban Mining Corp van TU Delft een samenwerking aangegaan om plastic te gaan scheiden door middel van MDS.

metalen, elektronica afval en plastics