Zuivering oliebollenvet kost miljoenen

De zuivering van oliebollenvet kost jaarlijks enkele miljoenen euro’s. Om die reden doet de Unie van Waterschappen de oproep om overtollig oliebollenvet bij het huishoudelijk afval mee te geven en niet door de gootsteen of het toilet te spoelen.

De reiniging van een liter olie kost de waterschappen € 2,80 en dat is het dubbele van de kostprijs van de olie in de winkel. “De zuivering van al dat oliebollenvet kost jaarlijks een paar miljoen euro”, aldus woordvoerder Hanneke Heeres van de Unie van Waterschappen. Ook het aantal rioolverstoppingen stijgt rond oud en nieuw. Het oliebollenvet stolt in het riool en zorgt voor honderden verstoppingen. Zowel in huisaansluitingen op het riool als in het rioleringsstelsel zelf. Daarnaast veroorzaakt het vet storingen op de rioolwaterzuiveringsinstallaties van de waterschappen.

Heeres: “Dat is dus een kostbare zaak. Daarom adviseren wij om de afgekoelde olie in een plastic fles of jerrycan te doen en met het andere huisvuil af te voeren. In een aantal gemeenten zijn er ook aparte inzamelcontainers, waarna het oliebollenvet vervolgens gerecycled wordt.”

“Oliebollen bakken is een oer-Hollandse traditie en die moet vooral behouden blijven”, aldus de woordvoerder van de Unie van Waterschappen. “Maar wij proberen de mensen bewust te maken dat er een betere en goedkopere manier is om het oliebollenvet af te voeren. Dus: gooi geen vet in de gootsteen en het toilet. Want als er minder zuiveringskosten hoeven te worden gemaakt rond de jaarwisseling, heeft iedereen daar baat bij.”

//einde bericht

Bron: Media Advice

Dit is een origineel persbericht. EZPress® News Distribution B.V. www.ezpress.eu