Zonde om afval in de oven te gooien

SINT MAARTENSDIJK - Wat begon met een probleem - boeren die hun verpakkingsmateriaal niet meer konden afgeven op de milieustraat - is geëindigd in een opvallend Thools duurzaamheidsproject.
Een bus vol ondernemers trok deze week langs de betrokken bedrijven om met eigen ogen te aanschouwen hoe van de nood een deugd is gemaakt.

Thoolse agrariërs konden het verpakkingsmateriaal van gewasbeschermingsmiddelen vroeger als klein gevaarlijk afval afgeven op de milieustraat. "Maar nu moeten ze het verpakkingsmateriaal al schoonmaken op hun bedrijf", zegt ambtenaar duurzaamheid Kurt Kessel van de gemeente Tholen. "Daarmee is het geen vervuild afval meer, maar gewoon bedrijfsafval. En dat kunnen ze niet op de milieustraat afgeven."

De gemeente bracht de agrariërs in contact met het bedrijf Van Houweling NCEO in Tholen. Daar nemen ze het verpakkingsafval - kleine en grote jerrycans - nu in ontvangst om het te recyclen tot een bruikbare grondstof. Die gaat vervolgens naar Dragon Plastics in Sint Maartensdijk, dat er de meest uiteenlopende voorwerpen van maakt.

"Een echt Thools duurzaamheidsinitiatief", stelt Kessel trots. "Als we dit niet deden, zou het verpakkingsafval in de verbrandingsoven belanden."

Een bus vol Thoolse ondernemers, die allemaal de cursus duurzaam ondernemen bij de gemeente hebben gevolgd, trok gisteren langs een agrariër en de genoemde bedrijven om het hele proces van dichtbij te bekijken. Dat leidde bij Dragon Plastics ook daadwerkelijk tot een eindproduct: een kunststof paal. Die dient als houder voor een wegwijzer (ook al op duurzame wijze geproduceerd) die binnenkort midden op het eiland Tholen wordt geplaatst.

De busrit langs de bedrijven vond plaats in het kader van de Thoolse week van de duurzaamheid. In dat kader hield de gemeente deze week tal van activiteiten. Wethouder Hommel zei daar trots op te zijn. "Veel gemeenten zijn al blij als ze een dag van de duurzaamheid kunnen houden, wij maken er een hele week van. Maar eigenlijk is de gemeente het hele jaar duurzaam bezig."

Bron: www.bndestem.nl