Welke kleding is het beste voor het milieu?

Uit een onderzoek van Milieu Centraal, uitgevoerd door CE Delft, is gebleken dat kleding van wol en zijde zeer slecht zijn voor het milieu. Maar welke kleding is dat wel goed om aan te schaffen als je aan het milieu wilt denken? Milieu Centraal legt het verschil uit tussen verschillende materialen. Het advies: Kies voor ‘Slow fashion’.

Verschil tussen materialen
Om kleding te maken zijn er verschillende processen nodig. Zoals de vezels spinnen of het verven van de stof. Elk proces heeft een andere impact op het milieu. Om kleding te produceren zijn bestrijdingsmiddelen nodig en er wordt veel water en energie gebruikt. Het is handig om te weten welke materialen meer of minder impact op het milieu hebben. Vaak wordt veronderstelt dat natuurlijk stoffen als katoen en wol beter zijn voor het milieu als synthetische stoffen als polyester en nylon. Toch zijn deze verschillen maar erg klein, behalve wol en zijde. Deze materialen kun je beter vermijden aangezien ze zeer belastend zijn voor het milieu. Het milieuvriendelijkste materiaal is gerecycled katoen. Helaas is het aanbod van deze stof op de markt nog vrij klein.

Langer doen met je kleding
De belangrijkste tip die Milieu Centaal kan geven is: Doe zo lang mogelijk met de kleding die je hebt door te kiezen voor tijdloze items van goede kwaliteit. Vermijd impulsaankopen en miskopen. Creëer een eigen stijl in plaats van mee te gaan met de laatste trends die snel wisselen. Dit noemt de organisatie Slow fashion. De tegenhanger, Fast fashion, zijn de kledingstukken die goedkoop en snel geproduceerd zijn om in winkelketens met voortdurend wisselende collecties verkocht te worden. Deze items hebben een slechte invloed op het milieu doordat er meer verspilling is, meer afval en de productie niet milieubewust verloopt.