Wecycle en detailhandel staan voor verantwoorde recycling

Wecycle, het initiatief voor de inzameling en recycling van gebruikte elektrische apparaten en spaarlampen, start een nieuwe landelijke campagne. De campagne laat zien dat het leuk is nieuwe apparaten en spaarlampen te kopen, maar dat ook de recycling ervan belangrijk is. Steeds meer winkeliers zijn daarom partner van Wecycle. Dit geeft de garantie op verantwoorde recycling van apparaten en lampen, die na recycling waardevolle grondstoffen leveren voor nieuwe producten.

Met de nieuwe TV-commercial, die twee weken is te zien, wil Wecycle consumenten bewust maken dat gebruikte elektrische apparaten en kapotte spaarlampen niet thuishoren in de afvalbak. Deze kunnen namelijk heel goed worden gerecycled. Per jaar gooien we per persoon zo'n 2 kilo aan e-waste weg. Hierdoor gaan veel waardevolle grondstoffen verloren, die kunnen worden gebruikt voor nieuwe producten. Afhankelijk van het apparaat kan 70 tot 90 procent worden gerecycled. Voor spaarlampen is dit zelfs meer dan 90 procent.

Verantwoord
Wecycle is een initiatief van producenten en importeurs, die hiervoor de krachten bundelen met scholen, gemeenten, winkeliers en consumenten. Uitvoeringsorganisatie is de NVMP. Inmiddels hebben zich meer dan de helft van de wit- en bruingoedwinkeliers geregistreerd bij de NVMP. Zij verzekeren daarmee zichzelf en hun klanten ervan dat alle ingeleverde apparaten op een verantwoorde manier worden gerecycled.

Foto uit Wecycle campagne
Foto uit Wecycle campagne

Over Wecycle
Wecycle wil iedereen ervan bewust maken dat gebruikte kleine elektrische apparaten (mp3-speler, spelcomputer, föhn, boor, radio, broodrooster, enz.) en spaarlampen niet thuishoren in de afvalbak, maar apart moeten worden ingezameld. Kostbare grondstoffen worden dan teruggewonnen. Recycling maakt hergebruik mogelijk tot meer dan 90 procent. "Gooi nooit weg, maar lever in!" is daarom de centrale boodschap van Wecycle, die aangeeft dat het heel normaal en nuttig is ook kleine apparaten en spaarlampen in te zamelen.

Over de NVMP
De NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten) organiseert de inzameling en recycling van elektrische apparaten en spaarlampen in opdracht van de producenten en importeurs. Zij geven hiermee invulling aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en voldoen aan hun wettelijke verplichtingen. De NVMP heeft een efficiënt en landelijk dekkend systeem, dat de garantie geeft op verantwoorde inzameling en recycling. Meer informatie: www.nvmp.nl