Vrijwilligers verwijderen afval van stranden

Het is weer bijna tijd voor de jaarlijkse Boskalis Beach Cleanup Tour van stichting De Noordzee. Op 1 augustus start deze nationale schoonmaakactie alweer voor de derde keer. Vele vrijwilligers gaan die dag in 27 etappes Cadzand tot Schiermonnikoog langs de Nederlands kunst om zoveel mogelijk afval op te rapen. Zo worden er duizenden kilo’s zwerfafval van de stranden verwijdert.

Plastic scheiden
Dit is het eerste jaar dat de deelnemende vrijwilligers ook plastic afval gescheiden zullen inzamelen. Afvalverwerkingsbedrijf Van Gansewinkel steunt de schoonmaakactie en zal de duurzame scheiding, verwerking en recycling van het verzamelde afval op zich nemen. Daarvoor zal het bedrijf aan het eind van iedere etappe een speciale afvalcontainer neer zetten voor plastic- en restafval. En klein deel van het plastic wordt niet verwerkt maar gaat naar studenten van Hogeschool Rotterdam die dit zullen gebruiken om er een kunstwerk van te maken. Ook een vorm van recycling.

Gevaar voor dieren
“Het afval wat op de stranden van Nederland rond zwerft is voornamelijk kunststof touwen, netten, dopjes, flesjes, snoepverpakkingen, jerrycans en kleine stukjes plastic. Dit moet worden opgeruimd want als het in de zee beland vormt het een gevaar voor de levende dieren. Er sterven wereldwijd elk jaar ruim een miljoen zeedieren door de plastic vervuiling in het water, ‘plastic snoep’ genoemd”, vertelt campagneleider Marchien de Ruiter.