Vijf jaar inzameling lampen een succes

ZOETERMEER (AFN) - Sinds 2005 is er voor ruim 10.000 ton aan afgedankte energiezuinige lampen en armaturen ingezameld. Dit zegt de stichting LightRec, in Nederland opdrachtgever voor de inzameling en recycling van energiezuinige lampen en armaturen, in het maandag gepubliceerde jaarverslag.

Vorig jaar zamelde uitvoeringsorganisatie Wecycle voor LightRec bijna 1,7 miljoen kilo aan lampen en bijna 1 miljoen kilo armaturen in. Dat komt overeen met ongeveer 6 miljoen ingezamelde tl-buizen, meer dan 6 miljoen andere lampen en bijna 400.000 armaturen. Tussen 2005 en 2010 is een duidelijke groei te zien in de hoeveelheid ingezamelde lampen en armaturen. Vorig jaar werd er 20 procent meer ingezameld dan in 2009. Deze stijging is volgens de stichting geheel toe te schrijven aan de inzameling van meer armaturen.
LightRec is trots op het behaalde resultaat. ,,Als we terugkijken op de inzamelresultaten van de afgelopen 5 jaar, zijn we letterlijk van niets naar heel veel gegaan'', aldus directeur Jeroen Bartels. ,,Maar dat betekent niet dat we nu op onze lauweren kunnen rusten. Als het aan ons ligt, zamelen we iedere lamp in die wordt afgedankt.''

Crisis
Het aantal ingeleverde tl-buizen is iets afgenomen ten opzichte van 2009. Dat is mogelijk te wijten aan het uitgestelde onderhoud aan (kantoor)panden vanwege de financiële crisis, aldus LightRec. Het laatste kwartaal van 2010 laat weer een voorzichtig herstel zien in de inzameling van deze lampen.
Toch verdwijnt er onder professionele gebruikers nog altijd een deel van deze lampen en bijbehorende armaturen in de container voor gemengd afval. Om die reden start Wecycle dit najaar een nieuwe campagne gericht op installateurs en de bouwsector onder de naam 'Bakkie doen’. Ook spant LightRec zich in om het aantal inzamelpunten voor consumenten te vergroten, onder meer via de detailhandel.