Vet en olie inleveren tegen vergoeding op milieustraat Heemstede

In Heemstede loopt nog tot eind deze maand een testperiode voor het inzamelen en recyclen van bakolie en frituurvet. Inwoners van de gemeente Heemstede kunnen al sinds december hun gebruikte oliën en vetten inleveren bij de milieustraat en ontvangen hiervoor een vergoeding. Heemstede is de eerste gemeente in Nederland die gebruik maakt van een machine om vetten om te zetten naar biodiesel.

Van vet naar diesel
Op de milieustraat staat gedurende drie maanden de machine genaamd BayTom, afkomstig uit Turkije. Deze machine scheidt oliën en vetten van voedselresten en water. Het achtergebleven vet wordt gereinigd en hiermee kan biodiesel en biokerosine worden gemaakt.
Om de inwoners van Heemstede te stimuleren hun gebruikte vetten in te leveren, ontvangen zij daarvoor 25 cent per liter. En dit werkt goed want gedurende de eerste tien dagen van de testperiode werd er al 900 kilogram vet en olie ingezameld! Ter vergelijking: Het afvalbedrijf Meerlanden zamelt in Heemstede gemiddeld rond de 400 kilogram vet per maand in.

De proef met het vergoeden van het inleveren van bakolie en frituurvet is een initiatief van Dutch Coöperations en wordt gefaciliteerd door afvalbedrijf Meerlanden en de gemeente Heemstede.