Veel gemeenten werken samen met Wecycle

Van alle gemeenten in Nederland heeft ruim 90% een nieuwe samenwerkingsovereenkomst met Wecycle gesloten voor het afgeven van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige verlichting (e-waste). Wecycle is een stichting die de complete oplossing biedt om veilig, verantwoord en vertrouwd e-waste af te voeren en daarmee gaat het tegen illegale handel in. Wecycle zorgt ook voor een optimale recycling en bestaat al bijna vijftien jaar.

Recyclen
De huidige contracten met de gemeenten liepen per 14 februari dit jaar af, door de veranderingen in de wetgeving. Gemeenten konden kiezen voor de optie om dit contract te verlengen. Jan Vlak, directeur Wecycle verteld: "Ik ben verheugd dat zoveel gemeenten opnieuw ervoor kiezen om al hun ingezameld e-waste via Wecycle verantwoord te laten recyclen. Bij de gemeenten die geen elektrische apparaten aan ons afgeven, blijven we afgedankte spaarlampen en tl-buizen ophalen. We zien het als onze verantwoordelijkheid om ook deze producten optimaal te laten recyclen."

Extra voordelen voor de gemeenten
Elke aangesloten gemeente ontvangt elk jaar een eigen certificaat met daarop de resultaten van de inzameling en recycling van e-waste en de voorkomen CO2-uitstoot die daarbij hoort. Wecycle geeft de gemeenten een kostenvergoeding van Euro 85,- per ton voor de inname, tijdelijke opslag en afgifte van e-waste. Daarnaast kunnen de gemeenten die een samenwerkingsovereenkomst hebben afgesloten, een eenmalige kostenvergoeding van Euro 1.000,- ontvangen als zij ook lampen aannemen die door het MKB worden aangeboden.
Ook kunnen de gemeenten die de samenwerkingsovereenkomst hebben gesloten gratis meedoen aan landelijke TV-campagnes die inwoners stimuleren meer e-waste te recyclen. Afgelopen jaar deden er wel meer dan 250 gemeenten mee met inzamelacties rond Koninginnedag en Sinterklaas. Daarnaast kunnen gemeenten gebruik maken van Wecycle-communicatieformats en de algemene communicatiekit die voor hen beschikbaar is.