Uitslag van onderzoek Circulus/Berkel Milieu bekend

De resultaten van een onderzoek van Circulus/Berkel Milieu naar de inzameling van boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel aan huis, zijn bekend gemaakt. Er zijn veel kringloopgoederen ingezameld maar de hoeveelheden verschillen nogal per plaats.

Opzet van het onderzoek
Circulus heeft de hoeveelheid ingezamelde spullen tussen maart en juni bijgehouden in de plaatsen Apeldoorn, Deventer, Zutphen en de gemeente Bronckhorst. Van de bewoners van iedere proefwijk werden 1000 huishoudens verzocht om iedere maand hun weggedane boeken, kleine elektrische apparaten, speelgoed en textiel in een speciale tas langs de weg te zetten. De spullen werden vervolgens gebruikt voor kringloopwinkels. In totaal deden 3668 huishoudens mee. Zij hebben gezamenlijk maar liefst 2000 tassen gevuld gedurende de testperiode. Circulus had niet verwacht dat het zoveel zou zijn.
Een tevredenheidsonderzoek van Circulus wijst uit dat 95 procent ook nog eens zeer tevreden over de inzameling en 85 procent gaf zelfs aan in de toekomst weer mee te willen doen.

Resultaten
De hoeveelheiden spullen die per gemeente zijn ingezameld lopen ver uiteen. In Apeldoorn werden veruit de minste kringloopartikelen opgehaald, namelijk 1,93 kilo per huishouden. In Deventer was dit gemiddeld 3,85 kilo en in Bronckhorst zelfs 5,22 kilo! De zakken bleken voornamelijk gevuld met textiel en nauwelijks met speelgoed.

Vervolg
Circulus heeft met deze test een goede basis is voor een vervolgonderzoek. De acht gemeenten van Circulus/Berkel Milieu hebben de uitslag van het onderzoek ook ingezien. Zij zullen gezamenlijk bepalen op welke schaal de inzameling een vervolg zal krijgen.