Twence grootste afvalverwerker en stroomproducent van Twente

Twence uit Hengelo is de grootste afvalverwerker en stroomproducent van Twente. Met de 70 meter hoge schoorsteenpijp is de fabriek van vanuit heen Twente te zien. Het bedrijf bezit maar liefst 70 hectare grond. Bij Twence wordt stroom opgewekt en stoom en hitte geproduceerd uit de verbranding van afval.

Excursie over het terrein en in de fabriek
Er wordt vaak rondvertelt dat de vele rookwolken die uit de hoge schoorsteen van Twence vervuilend zijn voor het milieu. Dit is echter niet zo, vertelt Frans Storck, operator bij Twence. “De rook die te zien is bestaat voor het grootste deel uit waterdamp, wat onschadelijk is. De overige stoffen worden uit de rook gefilterd en komen dus niet in het milieu terecht”. Om dit aan de belangstellende eens van dichtbij te laten zien, vond er op woensdag 30 september een excursie plaats door het bedrijfsgebouw. De bezoekers mochten deze dag alles bekijken, van de verbrandingsoven tot de stoomturbine en natuurlijk al hun vragen op de medewerkers afvuren. De deelnemers aan de excursie werden met een bus over het terrein vervoerd, langs alle verschillende opslagplekken zoals die voor hout, metaal, plastic, GFT-afval, glas enzovoort. Hierbij vertelt de gids wat interessante weetjes over het verwerkingsproces. Zo wordt het GFT-afval omgezet in elektriciteit en warmte. Dit gebeurt door het eerst een tijdje te laten rotten zodat er gas vanaf komt wat verbrand kan worden. Hiermee kan weer stroom worden opgewekt. Twence kan bijna alle afvalsoorten op een duurzame manier verwerken, maar liefst 99%. De overige 1% is nog niet te verwerken, bijvoorbeeld asbest.

Geen afval, maar brandstof
Twence kan met de opgewekte energie 60% van alle huishoudens in Twente van energie voorzien. Hiervoor is de fabriek letterlijk elke dag van het jaar in werking. Om in de toekomst de verschillende afvalstromen nog optimaler te kunnen verwerken, werkt het bedrijf samen met Universiteit Twente en andere universiteiten. “We streven naar een circulair recyclingproces waarbij restmaterialen niet langer afval zijn maar een brandstof”, aldus Storck.