TUI, Schiphol en Suez werken samen voor afvalscheiding en -recycling

Het afvalverwerkingsbedrijf Suez heeft in samenwerking met luchtvaartmaatschappij TUI en Amsterdam Airport Schiphol een systeem opgezet om afval aan boord duurzaam te verwerken. In de vliegtuigen van TUI wordt al een paar maanden al gescheiden. De recyclebare materialen worden bij aankomst op Schiphol apart ingezameld. Hierna worden alle afvalstromen verwerkt en/of gerecycled door Suez.

Afval inzamelen en verwerken
In vliegtuigen wordt veel afval geproduceerd. De vliegtuigen die op Schiphol landen leveren op jaarbasis ongeveer drie miljoen kilo afval af. Vandaar dat TUI de noodzaak zag om dit afval te gaan scheiden om recycling mogelijk te maken. TUI is de eerste vliegtuigmaatschappij die dit doet. Naast afvalscheiding is TUI ook een milieuvriendelijke luchtvaartmaatschappij. “TUI is een van de weinige airlines in Nederland die compleet ISO 14001 gecertificeerd is. Dit betekent dat we zoveel mogelijk milieubewust werken en onze milieuprestaties blijven optimaliseren. Nu gaan wij onze aandacht ook richten op afvalverwerking”, laat Tom Sutherland, Environmental Manager bij TUI weten.
De praktijk houdt dit in dat het cabinepersoneel van TUI tijdens de vlucht plastic, blik, papier en glas elk in een aparte zak inzamelt. Alle afvalstromen worden verder gescheiden op Schiphol en de recyclebare materialen worden hierbij apart gehouden. De plannen van TUI zijn om dit afvalscheiding- en recyclingsysteem ook op andere luchthavens toe te passen, zoals die van populaire vakantiebestemmingen om ook daar het recyclingrendement te verhogen.