Themadag ‘Samen van Afval naar Grondstof’ milieustraat Doetinchem

Vorig weekend organiseerde de milieustraat van gemeente Doetinchem een speciale dag die in het teken stond van ‘Samen van Afval naar Grondstof’. Ook gemeente Oude IJsselstreek was hierbij aanwezig. Dit was in het kader van de landelijke doelstelling om in 2020 75 procent van het afval te recyclen. Speciaal hiervoor hebben de gemeentes een speciale, oranje container aangeschaft. Deze nieuwe container, te herkennen aan de oranje deksel, is bedoeld voor plastic, metalen verpakkingen en drankenkartons. Dit zal zorgen voor verhoging van het recyclingpercentage en verlaging van de kosten voor de gemeente en inwoners.

Eerst extra container, later weer eentje minder
Wethouders Henk Hengeveld (Oude IJsselstreek) en Frans Langeveld (Doetinchem) waren bij de themadag aanwezig. Zij vinden duurzaamheid beide erg belangrijk. “Vanaf 2016 hebben alle inwoners van onze gemeente vier afvalcontainers. In de loop van de tijd zal dit weer terug worden gebracht naar drie, want wij werken er aan om afval zo goed te scheiden dat de grijze container overbodig zal worden. Er moet dus geen restafval meer zij.”, aldus Langeveld. Hengeveld vult aan dat dit voor zijn gemeente ook geldt. Voor de mensen met weinig ruimte voor afvalcontainers bij huis zijn ook oplossingen bedacht. Zo kunnen inwoners hun afval ook wegbrengen of een container delen met de buren.

Voor de kinderen
De kinderen konden zich op de themadag op de milieustraat ook goed vermaken terwijl ze toch bewust met afvalscheiding bezig waren. Voor hen was er een gezellige knutseltafel waar ze van melkpakken vogelhuisjes en brievenbussen konden maken. Daarna konden zij in een echte veegwagen een rondje rijden over het terrein. Om de dag helemaal af te maken mochten de kinderen het tegen hun ouders opnemen in een wedstrijdje afval scheiden
Naar verwachting zal de technologie om afval te recycling de komende jaren nog verder toenemen. Zo denken beide wethouders dat het binnenkort bijvoorbeeld al mogelijk zal worden om de aluminium laag uit chips zakken te recyclen, iets wat nu nog niet kan. De test met de oranje container zal na drie maanden geëvalueerd worden.