Spullen vrijmarkt Koningsdag naar kringloopwinkel

De ChristenUnie van gemeente Haarlem wil het verwijderen van afval na Koningsdag volgend jaar anders gaan aanpakken. Na afloop van de vrijmarkt worden er vele dozen met nog bruikbare spullen en kleding opgehaald door de vuilniswagen van Spaarnelanden. Raadslid Frank Visser van de ChristenUnie geeft aan dat deze spullen veel beter naar een kringloopwinkel of weggeefwinkel kunnen gaan. Hiermee volgt Haarlem het voorbeeld van nabijgelegen gemeente Beverwijk.

Inleverpunten
In Beverwijk zijn op Koningsdag twee inleverpunten van de kringloopwinkel vlakbij de vrijmarkt. Hier kunnen mensen hun niet verkochte spullen achterlaten om het zo alsnog een tweede leven te geven. Daarnaast is het goed voor het milieu en levert het weer werkgelegenheid op voor de medewerkers van de kringloopwinkels.
“Natuurlijk willen mensen op Koningsdag nog graag wat aan hun textiel of goederen verdienen maar wanneer alle niet verkochte spullen op straat of in de vuilnisbak belanden en worden verbrandt, is dit erg slecht voor het milieu. Want alle textiel kan nog erg goed gerecycled worden, ook textiel wat er niet meer zo modieus uitziet!”, aldus Visser.

Plannen voor volgend jaar
Koningsdag 2016 wil de ChristenUnie dus ook in Haarlem inleverpunten oprichten bij de grote Haarlemse vrijmarkten zoals in de binnenstad en rond de Zaanenlaan. “Het lijkt mij ook een prima idee als iedereen ’s avonds op zo'n inleverpunt gratis rond mag snuffelen”, is het idee van Visser. Aanstaande 13 mei zal de ChristenUnie vragen stellen over dit idee aan wethouder Sikkema van GroenLinks in de commissie beheer van de gemeenteraad.