Spel beloont recyclen met echte prijzen

AMSTERDAM – Een innovatief project voor MIT-studenten maakt afvalverwerking leuker met een spel en beloont de beste 'spelers' met echte prijzen.

Het bedrijf Greenbean Recycle werd onlangs door het Worcester Polytechnic Instituut beloond voor hun game die het belang van recyclen op een innovatieve wijze duidelijk maakt. Het project wordt sinds de zomer getest op de campus van MIT. Wanneer de studenten een Greenbean-afvalbak willen gebruiken moeten ze eerst hun telefoonnummer invoeren op een touchscreen. Een barcode-scanner leest vervolgens hoeveel blikjes, flessen en ander afval de persoon weggooit. De data wordt daarna direct verstuurd naar de website van Greenbean.

Spelers kunnen hun vooruitgang online volgen en zelfs competities aan gaan met andere gebruikers of groepen. De beste spelers worden beloond met cadeaubonnen en andere producten.
Ook voor flessen met statiegeld is een oplossing bedacht. Het geld, dat mensen normaliter terugkrijgen als bonnetje in de supermarkt, wordt direct op hun PayPal-account gestort. Zo hebben mensen zelf de controle over het geld, in plaats van dat het in de betreffende supermarkt uitgegeven moet worden.
Voorlopig is het project alleen beschikbaar voor studenten van MIT en Tufts, maar Greenbean wil binnenkort ook op andere campussen tests doen.

Vuilnisgames
Er zijn meer partijen die het belang van recyclen verduidelijken met een spel. Eerder maakte Volkswagen al een interactieve glasbak en onlangs verscheen er een Facebook-game over het belang van recyclen. Door het leuk en tastbaar te maken hopen de bedrijven dat mensen beter over het milieu gaan nadenken.
Bron: www.nuzakelijk.nl