Rubbish Design gelooft niet in afval: “Upcyclen zet je aan het denken, werkt inspirerend en haalt de creativiteit naar boven”

Haar motto is: afval bestaat niet. De Rotterdamse Ankie Wessels (1961) noemt zichzelf stadsjutter en afvalkunstenaar. Met haar bedrijf Rubbish Design maakt ze kunstwerken en design van afvalmaterialen. Wessels: ”In mijn atelier maak ik kleine en grote kunstobjecten van oude, gebruikte materialen zoals doppen, flessen, servies, onderdelen van de computer en nog veel meer. En ik doe aan upcyclen; het hergebruiken van een object of materiaal wat uiteindelijk een nieuw object wordt met een nieuwe functie. Zo creëer ik milieuvriendelijke producten waar zichtbaar een verhaal bij hoort.” Haar atelier staat vol met oude spullen en onderdelen. “Recyclen is belangrijk in onze samenleving. Ik wil laten zien dat het uitdagend, duurzaam en inspirerend kan zijn om creatief te werk te gaan met het hergebruiken van materialen en onderdelen.”

Recycling en upcycling
Ze komt graag bij kringloopwinkels en inmiddels weten de mensen uit haar buurt dat ze ‘afval recyclet. Ankie: “Tegenwoordig worden veel producten verspild en blijven er restmaterialen over die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid wanneer ze worden vernietigd. Mensen weten vaak niet zo goed wat ze met de restmaterialen moeten en gooien het daarom maar weg.” De afvalkunstenaar weet daar wel raad mee; zo liep ze laatst tegen een mand vol poppenkastpoppen aan bij een kringloopwinkel en deze poppen zijn nu omgetoverd tot kleurrijke kapstokken. Ook maakt Wessels ‘nieuwe’ objecten van hergebruikt industrieel afval. Van kokers en een stuk van een wasmachineslang ontwierp ze verschillende lampen. “Functioneel recyclen”, noemt ze dat.

Workshops upcycling voor jong en oud
Naast het maken van ‘afvalkunst en design’ geeft de stadsjutter workshops over upcycling met oude materialen, zowel voor kinderen als volwassenen, en zowel op locatie als in haar atelier.

Meer informatie:
www.rubbishdesign.nl