Repair Café container in Capelle aan den IJssel

Dat je afval kunt scheiden voor hergebruik en recycling bij de milieustraat, dat weet iedereen al lang. Maar nieuw is dat er nu ook een container bestaat voor spullen die je wilt doneren aan het Repair Café. Het eerste exemplaar hiervan staat sinds begin maart in Capelle aan den IJssel. In de speciale Repair Café-container kan de eigenaar zijn kapotte apparaat vrijwillig afstaan aan het Repair Café.

Te veel van het goede
Elke donderdagochtend wordt de Repair Café container geleegd door Repair Café-organisator Cor van der Sluis en twee andere reparateurs. Ze halen de spullen die nog bruikbaar zijn eruit en reinigen, repareren en/of demonteren de spullen voor hergebruik, diezelfde middag nog. “De eerste paar weken zat de container elke week bomvol”, vertelt Cor, “elk voordeel heeft zijn nadeel. Daarom hebben we nu een sticker op de container geplakt met ‘alleen koffiezetmachines van Senseo en N’espresso, stofzuigers, cd- en dvd-spelers’, de top vijf van kapotte spullen bij Repair Cafés".

Lang wachten
De Repair Café container is door de gemeente beschikbaar gesteld maar dit had wel wat voeten in de aarde. Al in het najaar van 2014 deed organisator Cor een verzoek aan een wethouder. Maar deze werd afgewezen. Eind 2014, tijdens een bijeenkomst over duurzaamheid, probeert hij het opnieuw bij een andere wethouder. Deze ziet het idee wel zitten, maar twijfelt of je grofvuil wel mag hergebruiken zonder toestemming van de ‘eigenaar’. Het duurt een hele poos maar begin maart is het dan eindelijk zover en Cor mag zijn plan doorzetten.

Donatietafel met werkende apparaten
Met al die opnieuw goed werkende apparaten willen de reparateurs van Repair Café Capelle aan den IJssel ook iets doen. Ze vinden in de container namelijk niet alleen kapotte apparaten, maar ook spullen die het (na een reparatie of schoonmaakbeurt) weer perfect doen. Daarom is er in het Café nu een donatietafel gecreëerd met gerepareerde containerapparaten voor mensen die naar het Repair Café komen maar waarvan hun apparaat niet meer hersteld kan worden. Cor vertelt: “Laatst kwam er een bezoeker met een waterkoker die we helaas niet meer konden maken. Maar toevallig hadden we er net eentje uit de container bij de milieustraat gehaald. De vrouw heeft een donatie voor het Repair Café gegeven en ging alsnog een goedwerkende waterkoker terug naar huis!”