Recyclingfaciliteit Suez Environment produceert energie uit afval

De nieuwe recyclingfaciliteit van Suez Environment zet per jaar ongeveer 19.000 ton afval om in elektriciteit en voorziet hiermee buurbedrijf ISMERT in 70 procent van zijn energiebehoefte.

Van afval tot energie
De recyclingfaciliteit staat in het plaatsje Faulquemont in Frankrijk. Er wordt afval omgezet afkomstig van de industrie, retailers, gemeenten en landbouw. De faciliteit voorziet niet alleen het buurbedrijf in ruim tweederde van zijn energiebehoefte maar ook de verdere regio profiteert van de opbrengsten. “Onze samenwerking met de gemeente Falquemont en ISMERT is een succesvol praktijkvoorbeeld van de circulaire economie en lokaal hergebruik”, zegt Jean-Marc Boursier, vicepresident van Suez.

De 19.000 ton afval afkomstig uit de regio wordt omgezet in 4000 megawattuur hernieuwbare warmte en 4000 megawattuur groene elektriciteit. De opgewekte warmte kan ongeveer 200 huishoudens voorzien in hun behoefte en de elektriciteit voorziet 1000 huishoudens per jaar. Naar de warmte en elektriciteit produceert de faciliteit ook 35.000 ton mest en compost per jaar die wordt geleverd aan boeren bedrijven in de regio.

Onderdeel van de faciliteit is een methaniseringsinstallatie. In deze instalatie wordt organisch afval omgezet in biogas dat gebruikt kan worden voor de productie van elektriciteit. De reststroom van het afval kan gecomposteerd worden en gebruikt als bodemverbeteraar.