Recycling van kunstgras bij VAR

WILP - De Veluwse Afval Recycling (VAR) in Wilp heeft geïnvesteerd in een installatie voor de recycling van kunstgras.
VAR is al sinds 2001 actief op het gebied van kunstgras recycling, maar is in februari 2012 gestart met de bouw van een vaste installatie. Deze installatie is nu in bedrijf genomen.

Onder de noemer: "Kunstgras: geen probleem" hebben de ingenieurs van VAR een zeer duurzame oplossing bedacht. VAR accepteert de kunstgrasmat inclusief het instrooimateriaal. Dat kan zand of rubber zijn of mengsels van deze beide materialen. Het instrooimateriaal wordt gescheiden van de kunstgrasmat. Het zand en rubber wordt vervolgens gereinigd waarna het weer geschikt is voor hergebruik. Het zand wordt gebruikt bij de productie van RST, oftewel RecycleSportTop®, een fundatieproduct voor de aanleg van nieuwe kunstgrasvelden. Rubber infill materialen zoals o.a. TPE kunnen door nieuwe technieken gereinigd worden en zijn in veel gevallen weer geschikt voor hergebruik.

De mat zelf wordt verwerkt tot een schone kunststofvezel die vervolgens tot kunststofgranulaat wordt opgewerkt. Deze hoogwaardige kunststofkorrels worden hergebruikt in de kunststofindustrie. Samen met producenten van de kunststofvezel onderzoekt VAR hoe deze hoogwaardige kunststofgranulaat toe is te passen als grondstof voor nieuwe kunstgrasvelden. Een andere toepassing is het gebruik van de kunststofvezel in de fabricage van drainagebuizen.

De zeer specifieke kennis die VAR heeft als het gaat om het verwijderen en verwerken van kunstgrasmatten, heeft gezorgd voor internationale bekendheid op dit gebied. VAR is in diverse Europese landen actief.