Receps heeft recept voor recycling van piepschuim

Minder afval, minder transport en als eindproduct de hoogwaardige grondstof styreen. Dat is het resultaat van het gepatenteerde recycleproces voor piepschuim van Receps uit Enschede. "Wij sluiten een kringloop", aldus directeur Jan van den Wittenboer. In 2012 zet hij een recyclingsfabriek op. Syntens draagt daaraan bij met adviezen en contacten.

Piepschuim, ofwel geƫxpandeerd polystyreen, is reuze handig als verpakkings- en opvulmateriaal, maar na gebruik blijft een volumineuze berg afval achter. Het Twentse Receps heeft hiervoor een slimme oplossing ontwikkeld. Jan van den Wittenboer, directeur van Receps en chemisch technoloog/uitvinder, vertelt enthousiast: "We herwinnen styreen, de grondstof van piepschuim. We sluiten een kringloop: cradle to cradle."

Volume 60x kleiner
De gepatenteerde methode van Receps bestaat uit drie stappen: piepschuim compact maken, vervolgens de dikke polystyreenvloeistof zuiveren en tot slot de gezuiverde vloeistof recyclen tot styreen. Receps, een bedrijf met zes medewerkers, gaat speciale containers plaatsen bij bouwplaatsen, wit- en bruingoedwinkels en andere bedrijven waar veel piepschuimafval ontstaat. Jan van den Wittenboer legt uit: "Daarin laten we het piepschuim vervloeien tot een dikke vloeistof door een uitgekiend proces met verschillende oplosmiddelen. Alle lucht verdwijnt, zodat het volume met een factor 60-80 afneemt. Het transport wordt daarmee een stuk efficiƫnter." In de recyclingsfabriek, die start in 2012, wordt het vloeibare piepschuim eerst ontdaan van verontreinigingen als hout, zand en vocht. Daarna worden toevoegingen, zoals de broom bevattende brandvertrager, verwijderd. Tot slot vindt het recycleproces plaats, waarbij met behulp van warmte en een chemische reactie uit polystyreen weer styreen ontstaat.

Resultaat piepschuim recycling
Alles in een maatglas van 1 ltr oftewel van 50 liter EPS naar 0.86 liter pasta

Lange adem
Het patent voor de recyclemethode van piepschuim heeft Jan van den Wittenboer al in 1994 verkregen, maar nu pas brengt hij zijn methode op de markt. "Ik was mijn tijd ver vooruit. Bovendien werk ik tussendoor aan andere uitvindingen en zitten er veel stappen tussen een patent en een succesvolle marktintroductie. Zo is bijvoorbeeld het transporteren van alle containers een hele logistieke uitdaging. De innovatieadviseur Olaf ter Haar van Syntens adviseert me bij elke stap. Hij attendeert me op gesubsidieerde innovatieprogramma's, spart met me en brengt me in contact met interessante netwerken. Ik heb me nu bijvoorbeeld aangemeld voor het Enterprise Europe Netwerk, dat op Europees niveau vraag en aanbod van bedrijven aan elkaar koppelt. Daar heb ik hoge verwachtingen van."

Veelbelovend
De recyclingmethode van Receps is ontwikkeld voor piepschuim, maar ook proeven met vloerbedekking en kunststof bierkratten zijn veelbelovend. Jan van den Wittenboer heeft hoge verwachtingen van zijn technologie: "We kunnen met chemische reacties mooie producten maken uit steenkool en aardolie, en dat lukt zeker ook met gebruikte materialen. Recyclen heeft de toekomst."

Bron: www.syntens.nl
Meer informatie: www.receps.nl