Rapport Plastics over hergebruik van plastic in 2013

Het rapport Plastics– the Facts 2013 heeft vastgesteld dat het doel van de EU met te recyclen eenvoudig is gehaald. In 2012 hergebruikte de Europese Unie namelijk wel 34,7% van de plastic verpakkingen. Nederland voert de ranglijst aan.
Het rapport is tot stand gekomen door een samenwerking van PlasticsEurope, the European Plastics Converters (EuPC), Plastic Recyclers Europe en the European Association of Plastics Recycling and Recovery Organisations (EPRO).

De cijfers
Bijna alle EU-landen het minimumdoel van 22,5 procent recycling van plastic verpakkingen, het enige land wat minder hergebruikte is Malta. Nederland is duidelijk koploper op recycling gebied met 50,6% van het plastic her te gebruiken. Nederland wordt op de voet gevolgd door Tsjechië, Slowakije en Zweden. Gemiddeld hergebruiken alle Europeanen samen 34,7 procent van hun plastic afval. Het grootste deel van het gerecyclede plastic, namelijk wel 82%, kreeg een nieuw leven als plastic verpakking.

Energieterugwinning
Plastic afval levert zelfs nog energie op. 34,5% van de plastic verpakkingen kan worden verbrand of gebruikt worden als brandstof om zo energie terug te winnen. Hierdoor werd in totaal 69,2% van alle plastic verpakkingen nuttig hergebruikt. Het overige plastic is echter nog wel op de vuilnisbelt terecht gekomen.

Storten
Bijna 2/3 van de totale hoeveelheid plastic verpakkingen is afkomstig van huishoudens. Toch wordt er in de handel- en industriesector meer gerecycled dan in het huishoudsegment (37,6 procent versus 33 procent).
De totale hoeveelheid plastic afval in de EU blijft de laatste jaren gelijk, maar energieterugwinning en recycling breiden zich flink uit. Het storten van plastic afval daalt gestaag.

Het totale gebied, de EU-lidstaten plus Noorwegen en Zwitserland, heeft in 2012 in totaal 5,4 miljoen ton plastic gerecycled. Het feit dat Nederland duidelijk hoger scoort, samen met acht ander landen, komt volgens het rapport door het verbod op het storten van plastic afval. Landen als Cyprus, Malta en Griekenland hebben weinig capaciteit voor energieterugwinning.