Problemen rondom afval inleveren bij recyclingplein Zutphen

Op het nieuwe recycleplein van afvalinzamelaar Berkel Milieu op bedrijventerrein de Revelhorst in Zutphen zijn nieuwe containers geplaatst. Maar nu blijkt dat voor sommige bezoekers dit alleen maar een lastig probleem heeft opgeleverd.

Te hoog
De containers op het voormalige Afvalbrengpunt aan de Letlandsestraat waren grotendeels benedenvloers en het afval kon er dus gemakkelijk in worden geschoven. Bij het nieuwe recycleplein steken de inzamelbakken ongeveer een meter boven de grond uit, en dit is lastig. Sommige mensen kunnen hun zware afvalzakken niet over de hoge rand tillen.

Hulp
Berkel Milieu opende het plein begin 2014 voor mensen uit gemeente Lochem, Bronckhorst, Brummen en Zutphen. Ondertussen hebben al meerdere bezoekers aangegeven flinke moeite te hebben om hun afval in de containers kwijt te kunnen. Dit probleem geldt voornamelijk voor ouderen en mindervaliden. Afval wegbrengen is voor deze mensen soms simpelweg onmogelijk.
"We hebben er inderdaad wat vragen en opmerkingen over gekregen", geeft woordvoerder Jitske van Diepeningen van Berkel Milieu toe. "We snappen dat het vervelend kan zijn, maar het is een bewuste keuze vanuit veiligheidsoogpunt. De containers vormen nu een soort borstwering."
Medewerkers van het recycleplein mogen de mensen met moeite ook niet helpen tillen. Dit is vanwege arbo-technische redenen niet mogelijk volgens van Diepeningen. "We raden mensen dan ook aan om zoveel mogelijk met handzame pakketten te komen of bij grotere voorwerpen een tweede persoon mee te nemen."
De nieuwe locatie is verder wel op veel punten verbeterd ten opzichte van de oude, wil van Diepeningen nog wel aangeven. Er is nu bijvoorbeeld een gratis deel voor recycling gekomen, en een betaald deel voor grof huishoudelijk afval, hout en puin.