Plastic Power vandaag door Minister Huizinga van VROM gelanceerd

Welk verpakkingsmateriaal hoort niet thuis in de Plastic Heroes-bak of –zak: een lege tube tandpasta, een lege snoepzak of een lege tube lijm? De leerlingen van groep 5 en 6 van de Nutsschool in het Haagse Bezuidenhout wisten allemaal het goede antwoord: die lege tube lijm natuurlijk. Moeilijker was het antwoord op de vraag of je plastic verpakkingsmateriaal eerst moet schoonmaken voordat je het bij het plastic afval doet. Inderdaad, dat hoeft niet.

Quizmaster
Minister Tineke Huizinga introduceerde vandaag als 'quizmaster' van de Plastic Power Quiz een lespakket over gescheiden inzameling van plastic op de Nutsschool. Nedvang heeft onder de naam Plastic Power dit lespakket ontwikkeld voor basisschoolleerlingen. Ook de Haagse wethouder Rabin Baldewsingh was bij de lancering aanwezig.

Per 1 januari 2010 zijn gemeenten verplicht plastic verpakkingsafval gescheiden in te zamelen en zoveel mogelijk te recyclen. Streven is het percentage hergebruikte plastic verpakkingen te laten stijgen naar 42% in 2012. Dit levert een aanzienlijke CO2-besparing op. Gescheiden inzameling en hergebruik is ook van belang omdat de grondstoffen waarvan plastic gemaakt is op den duur opraken.

WK-shirts
Minister Huizinga: “Van ingezameld plastic kun je niet alleen fleece-truien, slaapzakken, tennisballen, broodtrommels en dvd-hoesjes maken, maar ook allerlei andere produkten waar je niet zo snel aan denkt, bijvoorbeeld voetbalshirts. Het Nederlands elftal gaat deze zomer tijdens het WK in Zuid-Afrika in shirtjes van gerecycled plastic voetballen!”

In 2009 is op initiatief van de stichting Nedvang (namens het verpakkende bedrijfsleven) de grootschalige Plastic Heroes-campagne gestart die inwoners motiveert kunststof en plastic verpakkingsafval gescheiden aan te bieden. Voor kinderen heeft Nedvang Plastic Power ontwikkeld: een lespakket voor basisschool-leerlingen uit groep 5 en 6. Kinderen leren met dit pakket alles over de inzameling en recycling van plastic.

In vrijwel alle gemeenten wordt op dit moment plastic verpakkingsmateriaal ingezameld. De gemeente Den Haag was in november 2009 de eerste van de vier grote steden die begon met het inzamelen van plastic verpakkingsafval.

Colofon
Dit is een bericht van:
Ministerie van VROM
Rijnstraat 8
2515 XP Den Haag Vragen of opmerkingen?
mailto:internet@minvrom.nl