Plastic Omnium introduceert duurzame afvalcontainer van suikerriet

Breda, 12 mei 2011 - Plastic Omnium lanceert in Nederland een container van honderd procent plantaardig plastic: de 100% Green Made Container. Een afvalcontainer van plastic dat niet is gewonnen uit aardolie, maar uit suikerrietsap. Dit maakt de container volledig biologisch en recyclebaar. De 100% Green Made Containers van Plastic Omnium zijn leverbaar in diverse maten en kleuren, en zijn even robuust als de traditioneel gemaakte afvalcontainers.
Bij de productie van een kilo plastic komt 2 tot 2,5 kilogram CO2 vrij, terwijl bij de productie van 1 kilo Green Made juist 2 tot 2,5 kilogram CO2 wordt opgenomen.[1] Doordat er minder druk is op natuurlijke hulpbronnen, vormt de 100% Green Made Container een belangrijke winst voor het milieu.

Gemeenten zamelen het huisvuil in met afvalcontainers. Een aanzienlijk deel van de Nederlandse containers is tussen de tien en twintig jaar oud en aan vervanging toe. Door de traditionele afvalcontainers te vervangen door 100% Green Made Containers, kunnen gemeenten bijdragen aan hun eigen millennium- en milieudoelstellingen. Deze afvalcontainer voldoet bovendien aan de EN840-norm, de NEN-norm voor verrijdbare afvalcontainers.

De 100% Green Made Container van Plastic Omnium is gemaakt van honderd procent recyclebaar ethyleen. Ethyleen heeft dezelfde technische eigenschappen als plastic dat van aardolie is gemaakt. Ethyleen wordt gemaakt van ethanol dat bedrijven in Braziliƫ winnen uit suikerrietsap. Zowel de ethyleen als de ethanol komt uit dit Zuid-Amerikaanse land. De suikerrietteelt in Braziliƫ gaat niet ten koste van andere landbouwgewassen. De bijproducten van de suikerrietteelt benut dit land voor energieopwekking. De suikerrietteelt vindt plaats op ruim 2.500 kilometer afstand van het Amazonewoud. Hierdoor blijft de biodiversiteit in Braziliƫ gewaarborgd.

"Plastic Omnium draagt met de introductie van de 100% Green Made Container aanzienlijk bij aan het reduceren van de CO2-uitstoot", zegt Henk Leusink, commercieel directeur van Plastic Omnium. "Alleen al het vervangen van de containers voor eigen verbruik geeft gemeenten een aanzienlijke milieuwinst. Daarnaast hebben ze in Nederland minimaal honderdduizenden minicontainers uitgezet bij hun inwoners. Door deze op termijn te vervangen door de 100% Green Made Container, kan Nederland substantieel miljoenen kilogrammen aan CO2 besparen. Dit is een kans die geen enkele gemeente in Nederland verloren mag laten gaan. Ik nodig dan ook vertegenwoordigers van elke gemeente graag uit bij onze stand langs te komen op 18 of 19 mei 2011 in Lelystad."

Over Plastic Omnium
Plastic Omnium heeft 66 vestigingen in 27 landen, verdeeld over vier continenten. In totaal werken er wereldwijd 18.000 mensen bij het bedrijf. Naast het verkopen van producten ontwikkelt Plastic Omnium ook lokale producten en diensten voor de Nederlandse en Belgische markt. Plastic Omnium introduceerde als eerste in de wereld een afvalcontainer van 100% plantaardig plastic. Meer informatie is te vinden op www.plasticomnium.nl en www.plasticomnium.be.