Plannen voor recyclingfabriek in Londen

Een recyclingbedrijf in Canada wil in Londen de grootste recyclingfabriek van heel Groot-Brittannië oprichten. In deze fabriek zal sanitair afval verwerkt worden tot herbruikbare plasticvezels.

Knowaste
Het recyclingproces is ontwikkelt door Knowaste. Met deze methode kunnen producten als gebruikte luiers, maandverband en tampons gerecycled worden tot herbruikbare plasticvezels. De fabriek komt te staan in de Londense wijk Hayes en zal naar verwachting jaarlijks ongeveer 36.000 kilo afval kunnen verwerken.

Duurzaamste manier voor verwerking
Het recyclingproces werkt als volgt: Het sanitair afval wordt eerst zeer goed gesteriliseerd. Hierna wordt het in een machine versnippert en gesorteerd. Uiteindelijk wordt dit omgevormd tot plasticvezels die gebruikt kunnen worden bij de productie van beton en asfalt, plastic afvalbakken en kattenbakgrind.
Naar verwachting zal de fabriek in het jaar 2017 openen. De bouw van de fabriek is erg duurzaam, het wekt voor een deel zijn eigen energie op en de machines verbruiken weinig water. Volgens Knowaste zelf is dit recyclingproces dan ook de duurzaamste manier om sanitair afval te verwerken. Er komt tot 70% minder CO2 vrij dan bij reguliere afvalverbranding. De doelstelling van Knowaste is om uiteindelijk 97% van al het sanitaire afval in Groot-Brittannië te kunnen verwerken en wil om dit te bereiken binnen vijf jaar nog zeven andere fabrieken opzetten waar dit proces gedaan wordt.

Nederland
Tot in het jaar 2007 was er in Nederland ook een verwerkingsinstallatie van Knowaste, maar deze is failliet gegaan. Momenteel werkt afvalverwerker ARN in Nijmegen aan een nieuwe fabriek voor de verwerking van sanitair afval.