Nieuws

Omstreden inruilprogramma Sonos

Eind 2019 heeft Sonos haar recyclingprogramma TradeUp gelanceerd. In dit programma krijgt een klant korting op een nieuwe speaker wanneer hij of zij de oude speaker in de recyclingmodus zet. Echter, nadat dit is gebeurd zet Sonos het apparaat op een blacklist en is dit apparaat niet meer te gebruiken. Het ophalen of op kunnen sturen van het oude apparaat is geen onderdeel van dit programma. De klanten moeten hun oude speakers dus zelf naar een winkel brengen die ze kan recyclen.

Eetbare verpakkingen van zeewier

Een verpakking gevuld met water die je in één keer door kan slikken omdat de verpakking zeewier als grondstof heeft: dat is wat een Britse start-up op grote schaal wil gaan produceren.

Skipping Rocks Lab ontwikkelde een verpakking gemaakt van Notpla, genaamd ‘Ooho’. Dit is een membraan gemaakt van zeewier dat water of een andere vloeistof kan bevatten. De verpakking is gemaakt van zeewier, waardoor het eetbaar en biologisch afbreekbaar is. Het bedrijf werkt naast de verpakkingen ook aan afbreekbare folies en netten waar bijvoorbeeld sinaasappelen in verpakt worden.

Het onzichtbare afval: afgedankte apparaten

Veel Nederlanders hebben afgedankte apparaten thuis liggen die niet worden gerecycled en dat aantal groeit. Televisies, telefoons, computers en andere apparatuur worden sneller vervangen en de oude apparaten laten mensen vaak ergens in huis stof vangen.

Er wordt voor een "onzichtbare afvalberg" gewaarschuwd door de recyclingbranche. Zo stoppen mensen apparaten weg in lades, kasten en dozen in plaats van ze aanbieden voor hergebruik.

Damwâld gaat alle materialen opnieuw gebruiken

Van 2 tot en met 5 juli biedt de milieustraat Damwâld extra hulp bij het scheiden, sorteren en demonteren van grofvuil.
Het doel van deze actie is om alle materialen te gaan hergebruiken. Afval kan in veel gevallen nog een nuttige bestemming krijgen, in afval zitten namelijk nog veel bruikbare stoffen.

Van frituurvet kan je biobrandstoffen maken. Plastic kan hergebruikt worden om bijvoorbeeld fleece vesten te maken en oude autobanden kunnen worden hergebruikt als rubbertegels.

Mobiele milieustraat in Nagele en Marknesse

Vanaf 7 maart kunnen inwoners in Nagele en Marknesse kleine afvalstromen brengen naar de mobiele milieustraat. Hiermee probeert gemeente Noordoostpolder steeds dichterbij de ambitie van de landelijke overheid te komen: van 250 naar 100 kilo restafval per huishouden per jaar. Om hieraan te voldoen startte begin 2017 de nieuwe afvalinzameling in Noordoostpolder. De resultaten zijn positief, maar om het doel helemaal te behalen zijn er meer maatregelen nodig.

Gecertificeerde circulaire polymeren uit gemend plastic afval

In 2019 zal Sabic samen met Unilever, Vinventions en Walki Group ISCC gecertificeerde circulaire polymeren op de markt brengen. Sabic start de productie van gecertificeerde circulaire polymeren. Unilever, Vinventions en Walki Group zullen de gerecyclede polymeren gebruiken in consumentenverpakkingen. De productie van de polymeren vindt plaats op het Chemelot terrein in Geleen uit een grondstof gemaakt van gerecycleerd plastic afval. Deze grondstof staat bekend als Tacoil – een gepatenteerd product van het Britse Plastic Energy.

Pagina's