Open dag milieustraat Emmeloord groot succes

De open dag van milieustraat op industrieterrein Nagelerweg Emmeloord op zaterdag 11 oktober was een groot succes. Bezoekers konden alles wat ze wilde weten over de afvalinzameling en -verwerking vragen aan medewerkers en verschillende bedrijven die een stand hadden. Deze wisten allerlei leuke weetjes te vertellen. Wist u bijvoorbeeld dat per jaar rond de 400.000 kilo metaal bij de milieustraat wordt opgehaald om te worden hergebruikt?
Daarnaast waren er leuke spelletjes te doen en iedereen kon een selfie maken met plastic hero om zo kans te maken op een prijs. Ook stond er een stand namens de gemeente opgesteld.

Metaalverwerking
Mark van de Belt van Hoeben Metalen was ook aanwezig op de open dag om mensen meer informatie te geven over de metaalverwerking. Hoeben haalt al sinds 1998 het metaal van gemeente Noordoostpolder op. "De meest gestelde vraag op de open dag was: 'Wat doen jullie met al dat ijzer?", vertelt Van de Belt. Hij legt uit dan veel mensen denken dat ál het metaal ijzer is. "Mensen kennen het verschil tussen de materialen niet goed."
Maar natuurlijk geeft hij de belangstellende graag wat uitleg over het bedrijf. "In Kampen wordt het ijzer, tin, koper en staal verwerkt tot een eindproduct, waarna het in bijvoorbeeld de Hoogovens (nu Tata Steel) wordt verwerkt tot plaatmateriaal. Hoeben gaat hier eenmaal per week langs om een bak met maar liefst 8000 kilo metaal op te halen." aldus Van de Belt

Meer aandacht voor afvalscheiding
Harmen Oenema, coördinator van de milieustraat, is al zeer tevreden met het resultaat van de milieustraat, maar het kan altijd nog beter, vindt hij. "Als mensen zich meer bewust worden dat niet al het afval in de fik wordt gestoken en thuis het afval simpel scheiden, is er nog onwijs veel te winnen." Hij is daarom ook groot voorstander voor een nieuwe open dag in 2015.