Obsidiaan uit afval

Zutphen, 19 mei 2012. In Zutphen wordt de eerste obsidiaanfabriek in Nederland gevestigd. Dit maakte adviesbureau Ambient uit Utrecht vrijdag bekend. Initiatiefnemers van dit project zijn ProRail, de provincie Gelderland, de gemeente Zutphen, Auto Recycling Nederland en bouwbedrijf VolkerWessels. Financiering voor het project wordt momenteel nog gezocht.

Obsidiaan is een natuurlijk stollingsproduct dat ontstaat indien lava snel afkoelt bij een watergehalte van maximaal 3-4 %. Synthetisch obsidiaan wordt gebruikt voor de productie van gevelplaten, tegels en andere bouwproducten. Obsidiaan is door zijn hardheid een geliefd product in de bouwwereld.

Bijzonder aan het project is dat het obsidiaan wordt gemaakt uit afval. Door een juiste mix van afvalstromen toe te passen kan een winstgevende business worden opgezet. Dit meldt David van den Burg van adviesbureau Ambient op de website. Bij het proces, dat bestaat uit pyrolyse, gasreiniging en verglazing komen naast het synthetische obsidiaan ook waardevolle metalen en zouten vrij. Pyrolyse is het verhitten van het afval zonder zuurstof.

Het is nog onbekend wanneer kan worden begonnen met de bouw van de fabriek.