Voor het afvoeren van illegale kunstgrasmatten is opnieuw uitstel aangevraagd.

Voor de tientallen gedumpte kunstgrasvelden in de Gelderse plaatsen Velddriel en Hedel is nog geen snelle oplossing gevonden, bleek vrijdag bij de bestuursrechter. De matten zijn afkomstig van kunstgrasrecyclingsbedrijf TUF in Dongen.

ZEMBLA bracht afgelopen december naar buiten dat TUF Recycling zeker vijftig afgedankte kunstgrasvelden met rubber korrels zou hebben gedumpt op een industrieterrein in Hedel en bij een boerderij in Velddriel. De gemeente wilde het kunstgras toen al voor 25 december 2018 laten verwijderen. Het zou vijfhonderd volle vrachtwagens gaan.
Als het afval niet verwijderd werd voor 25 december riskeerden de eigenaren van de twee terreinen waar het kunstgras ligt een dwangsom van 30.000 euro. Eind januari gaf de rechter tot 1 juli extra tijd aan de terreineigenaren om een oplossing te vinden en schortte de dwangsom op. Die termijn is inmiddels verstreken.

Bij de bestuursrechter liet de raadsman van de terreineigenaren weten dat ze er alles aan gedaan hebben om een oplossing te vinden. Een deel van de matten zou zijn verplaatst naar bedrijventerrein De Geerden in Velddriel. De vergunning voor de opslag en de locatie is nog niet rond en naar de integriteit van de vergunningaanvrager is een Bibob-onderzoek gestart.
De raadsman van de terreineigenaren heeft de rechter om nieuw uitstel gevraagd, tot zes weken na de uitspraak in de Bibob-procedure. Het wordt vrijdag 12 juli duidelijk of de eigenaren de extra tijd zullen krijgen.

Vorig jaar na de uitzending ‘De kunstgrasberg’ kwam TUF in opspraak. In de uitzending werd het bedrijf ervan beschuldigd de milieuregels structureel te overtreden en de velden niet te recyclen maar zonder vergunning op te slaan.