Unilever ontwikkelt nieuwe technologie voor circulaire plastic-productie

Het bedrijf Unilever gaat samenwerken met de startup Ioniqa en Indorama Ventures. Gezamenlijk zijn zij bezig een technologie te ontwikkelen waarbij polyethyleentereftalaat (PET) afval omgezet wordt in grondstoffen voor de productie van plastic voedselverpakkingen.

Circulaire productie van plastic verpakkingen
Afgelopen jaar heeft Unilever zichzelf de doelstelling opgelegd dat in 2015 al haar plastic verpakkingen recyclebaar of composteerbaar moeten zijn. Ze willen zoveel mogelijk streven naar een circulaire productie. Maar het produceren van gerecycled plastic wat geschikt is voor voedselverpakkingen is een grote uitdaging en zou een mijlpaal in de recyclingbranche betekenen.

Nieuwe technologie beloofd grote doorbraak
PET is een veelgebruikte grondstof voor plastic verpakkingen. Er wordt nu nog maar 20% van deze stof gerecycled. De rest wordt gestort, verbrand of beland in het milieu. Met de nieuwe technologie van de samenwerkende partijen kan PET-afval afgebroken worden tot basismoleculen zodat de gekleurde deeltjes en vervuilende stoffen verwijderd kunnen worden. De overgebleven moleculen kunnen samengevoegd worden tot nieuw zuiver plastic. Dit proces kan eindeloos worden toegepast. De drie bedrijven verwachten een grote doorbraak met deze technologie in de ontwikkeling naar een circulaire economie.