Nederlandse recyclingbranche moet innoveren na importverbod China

Begin dit jaar geleden heeft China de import van 24 afvalstromen uit Europa stopgezet, waaronder ook kunststof, glas en papier. Voor het kunststofverpakkingsafval geeft dit grote problemen en het zet druk op de recyclingcapaciteit.

Kansen weggelegd voor ontwikkeling in de recyclingbranche in Nederland
Enkele andere landen in met name in Zuidoost-Azië willen een deel van ons kunststofafval nu aannemen. Maar het zal voor de toekomst van groot belang zijn dat er in Nederland en de rest van Europa meer mogelijkheden komen om zelf ons kunststofafval te verwerken en recyclen.
“Het importverbod van China is eigenlijk een zegen. Het is een kans voor de Nederlandse recyclingbranche en de handelsondernemingen in secundaire grondstoffen om nu eindelijk eens drastisch aan onze eigen recyclingcapaciteiten te werken”, stelde Hester Lankhorst, managing director van Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV), tijdens de ACI’s Plastic Packaging Summit in Amsterdam deze maand. “Maar hiervoor moet de kwaliteit van het plastic afval wel omhoog zodat deze even bruikbaar zijn als primaire grondstoffen. Zo kunnen we voldoende afzetmarkten te creëren. Innovaties op recyclinggebied zijn hiervoor nodig”.

Stimuleren van recycling
“Maar we moeten ook zorgen dat de vraag naar secundaire grondstoffen toeneemt. Het is van belang dat bekende merken hierop inspelen. Enkele bedrijven, zoals Ikea, Suez en LyondellBasell, zijn hier al actief mee bezig”, aldus Lankhorst. “Een stok achter de deur is het Europese beleid waarin als doel gesteld is om in 2030 enkel nog recyclebare verpakkingen op de markt te brengen”.