Gemeente Voorst onderzoekt mogelijkheden eigen afvalbrengpunt

De gemeente Voorst is van plan om binnen enkele maanden een eigen ophaalvoorziening voor grof huishoudelijk afval op te starten. Ook overweegt de gemeente om gelijktijdig een eigen afvalbrengpunt voor de gemeente te openen.

Onenigheid met Attero
De gemeente Voorst wilde voor haar afvalverwerking graag samenwerking met het afvalverwerkingsbedrijf Attero. Echter lukte het de twee partijen niet het eens te worden over het tarief. De Attero wilde een prijsverlaging van 15% doorvoeren, maar dit zou dan ten koste gaan van het aantal openingsuren van het afvalbrengpunt. Deze is nu slechts drie dagen per week open, en dit zou dan moeten worden teruggebracht naar één. Wethouder Arjen Lagerweij, van gemeente belangen, kon hier om deze reden niet mee instemmen.
In het verleden is het aantal openingsdagen van het brengpunt al teruggebracht van vijf naar drie. Toch is het bedrag wat de gemeente aan de Attero betaald gelijk gebleven op 140.000 euro per jaar. Naar aanleiding hiervan heeft Lagerweij een onderzoek ingesteld naar betere en goedkopere mogelijkheden. “Het is veel geld, 140.000 euro. Daarvoor moeten wij als gemeente een betere service kunnen bieden naar mijn mening”, aldus Lagerweij.
Het plan om geld te besparen start met een eigen ophaalvoorziening door dit niet langer door de kringloopwinkel te laten verzorgen. Dit spaart de gemeente 15 euro per keer uit. Tot aan september onderzoekt de gemeente de mogelijkheden omtrent het brengpunt. De optie om door te gaan met de samenwerking met Attero blijft bestaan.