De oplossing voor plastic afval: chemische recycling

Neste kondigde onlangs aan zich in het kader van de circulaire economie op de chemische recycling van plastic te richten. Het doel is om in 2030 meer dan 1 miljoen ton plastic afval per jaar te verwerken. De nieuwe samenwerking met ReNew ELP en Licella moet aan deze doelstelling bijdragen. Naast onderzoek naar de haalbaarheid en duurzaamheid van het inzetten van plastic afval als grondstof voor raffinaderijen wordt er ook gekeken naar regelgeving.

Plasticafval
"Neste is al lang een speler op het gebied van raffinage, maar we hebben nog steeds behoefte aan de doorontwikkeling van technologieën en ondersteunende wetgeving voor producten op basis van plastic afval. Ik geloof dat deze samenwerking de ontwikkeling en commercialisering van op plasticafval gebaseerde producten kan versnellen, “zegt Matti Lehmus, Executive Vice President van Oil Products van Neste.

Cat-HTRTM technologie
ReNew ELP, een Brits bedrijf dat zich richt op chemische recycling, begint met de bouw van een chemische recyclingfabriek in Teesside, Verenigd Koninkrijk, met het doel om plastic te recyclen. Dit zal de eerste commerciële chemische recyclingfabriek zijn op basis van Cat-HTRTM technologie, een technologie ontwikkeld door Licella.

Volgens Len Humphreys, CEO bij Licella Holdings, is de CAT-HTRTM technologie de uitkomst voor plastic afval. Chemisch recyclen is het door middel van een chemisch proces terugbrengen van kunststof naar de oorspronkelijke bouwstenen van het materiaal (polymeren, monomeren of atomen), zodat hier opnieuw kunststof van gemaakt kan worden. Hierdoor is het mogelijk om een mix van kunststoffen te verwerken, iets wat met mechanische recycling niet mogelijk is.

“Na het investeren van 10 jaar in tijd en 75 miljoen Australische dollars in de technologie, zijn wij van mening dat de Cat-HTRTM een belangrijke oplossing is voor chemische recycling voor de belangrijke wereldwijde uitdaging van plastic afval. De samenwerking met Neste en ReNew ELP zal helpen markten te creëren voor gerecycleerde koolstofbrandstoffen en chemicaliën in een kritieke tijd terwijl Europa op weg is naar een circulaire economie.”

Commercialisering van chemische recycling
Samenwerking is belangrijk in het vinden van circulaire oplossingen voor plastic afval. "Technologieën, waardeketens en ondersteunende regelgeving moeten ontwikkeld worden om op industriële schaal producten op basis van plastic afval te produceren", zegt Matti Lehmus, executive vice president van olieproducten bij Neste. "Ik ben ervan overtuigd dat deze samenwerking de ontwikkeling en commercialisering van deze producten kan versnellen."