Brandende afvalbergen Polen vormen groot milieuprobleem

Het aantal brandende afvalbergen in Polen is ten opzichte van vorig jaar ontzettend toegenomen. De 63e brand is dit jaar al bereikt. In de meeste gevallen gaat het volgens de Poolse overheid om brandstichting.

Illegaal dumpen
Wanneer mensen hun afval illegaal dumpen op een afvalstortplaats, wordt dit in brand gestoken om het te verbergen. Dit wordt zowel gedaan door bedrijven als particulieren. Dit is strafbaar maar Polen ziet met de handen in het haar hoe dit probleem te verminderen.

Niet recyclen, maar storten
Het grootste deel van het afval op de Poolse afvalbergen is geimporteerd uit andere landen. Dit komt omdat veel Europese landen hun eigen afval niet kunnen of willen verwerken. Tot aan vorig jaar ging het meeste van dit afval naar China maar dit land heeft een importstop ingevoerd. De ingevoerde hoeveelheid afval in Polen (zowel illegaal als legaal) is zodoende verdubbeld. Veel Poolse bedrijven nemen afval aan om dit te recyclen, maar dit gebeurt in veel gevallen niet. Het afval wordt opgeslagen op grote bergen op stortplaatsen.
Polen wil niet de nieuwe stortplaats van Europa worden. Maar volgens recycling- en afvalonderzoekers zal dit ook niet snel gebeuren. Polen kan nooit dezelfde capaciteit leveren in de afvalverwerking als China voorheen deed.

Verspilling van energie
Een afvalverbrandingsinstallatie in Nederland kan ongeveer 20.000 kilo per uur verbranden en dit omzetten in energie. In Polen ligt ruim 700.000.000 kilo afval opgeslagen. Dit betekent dat dit bijna vier jaar achter elkaar non-stop zou kunnen branden. De brandstichting, met luchtvervuiling en energieverlies als gevolg, is dan ook echt een groot probleem. Ondanks blussen met water en speciale blusmiddelen, is de kans groot dat het afval toch blijft doorsmeulen. Zo zijn 250 brandweermannen in de plaats Zgierz ruim 2 dagen bezig geweest het vuur uit te krijgen. Naast bovengenoemde milieuproblemen hebben de branden dus ook veel waterverspilling tot gevolg.