Brand bij Plastic Recycling Fabriek in Amsterdam

De brandweer meldde afgelopen vrijdag om 14:00 uur dat de brand die vrijdag ontstond bij Plastic Recycling Fabriek in Amsterdam West onder controle is. De brand ontstond rond 12 uur bij de Amsterdamse recyclingfabriek in aanbouw. Er zijn geen gewonden gevallen bij de brand en de schade aan de fabriek is ook beperkt gebleven.

Toen de brand uitbrak was er voornamelijk technisch personeel aanwezig om machines te installeren. Tijdens laswerkzaamheden ontstond de brand. Er was maar een kleine hoeveelheid plastic afval aanwezig, aangezien de fabriek nog in aanbouw is. De brand heeft deze kleine hoeveelheid plastic niet kunnen bereiken. De vertraging van de bouw is naar verwachting beperkt tot enkele weken.

In het najaar van 2019 moet de plastic recyclingfabriek in Amsterdam worden geopend. In de fabriek zal plastic afval worden verwerkt tot grondstoffen waarvan plastic producten met hoge kwaliteit van gemaakt kunnen worden. Om dit de kunnen doen wordt gebruik gemaakt van Magnetische Dichtheid Scheiding (MDS). Deze technologie maakt het efficiënter om gemengde plastic afvalstromen te recyclen.

Met deze MDS-techniek kan men de mix van verschillende plastictypen in één processtap tot wel vijf verschillende plasticsoorten scheiden. Deze plasticsoorten hebben een puurheid van meer dan 99 procent. Deze plasticsoorten komen dicht in de buurt van nieuw plastic en zijn voor nieuwe producten uitstekend bruikbaar.