Afvalstoffenheffing Amstelveen mogelijk omlaag

Het college van Burgermeester en Wethouders van Amstelveen heeft het voorstel ingediend om vanaf 1 januari komend jaar de gemeentelijke afvalstoffenheffing te verlagen. Dit zou gaan om een verlaging van 4 procent, wat neerkomt op 8 tot 10 euro per huishouden. De verwachting is namelijk dat door de invoering van het programma ‘Anders Inzamelen” het huishoudelijk afval beter gesorteerd gaat worden. Dit levert minder restafval op en zo worden de verwerkingskosten lager. De gemeente wil zich gaan baseren op het principe 'de vervuiler betaald'.

Milieuwinst
Het programma ‘Anders Inzamelen’ start vanaf januari 2018. Het doel van dit programma is de hoeveelheid recyclebaar afval verhogen, en de hoeveelheid restafval verlagen. Extra aandacht zal gaan naar de gescheiden inzameling van Plastic verpakkingen, Metalen en Drinkpakken (PMD-afval). Ook zullen er pilots plaatsvinden naar de inzameling van groente-, fruit-, en tuinafval in de hoogbouw wijken. De nieuwe manier van inzamelen, brondscheiding genoemd, zal ervoor zorgen dat er meer afval als nieuwe grondstof kan worden gebruikt.
Minder restafval leidt tot minder verwerkingskosten omdat de gemeente voor het verbranden van dit afval een extra belasting moet betalen per ton afval. Daarnaast het het gescheiden inzamelen vele voordelen voor het milieu. Zo kan GFT-afval gebruikt worden bij de productie van groen gas. Plastics kunnen verwerkt worden tot granulaat waaruit nieuwe plastic producten gemaakt kunnen worden.