Recyclingproject in gemeente Haarlemmermeer

Gemeente Haarlemmermeer heeft zelf een project bedacht waarmee ze zoveel mogelijk afval kunnen scheiden. Mensen zien afval als waardeloos, maar de gemeente kwam erachter dat er veel geld mee valt te behalen. De milieuwethouder verteld dat hij zelf gezien heeft dat 95 procent van wat in de restafvalzakken zat nog bruikbaar is. De gemeente heeft bewoners van drie buurten laten nadenken over een betere manier van afvalscheiding.

In januari zijn de drie buurten gestart met het systemen onder het project 'Winst uit je afval'. In minder dan een halfjaar is het restafval in de dire buurten van 195 naar 88, 73 en 55 kilo gegegaan per huishouden. Huishoudens produceren gemiddeld 200 kilo restafval per jaar.

Groente- en fruitafval, plastic en tuinafval wordt dichtbij huis opgehaald. Voor restafval moeten bewoners verderweg zijn, maar mensen hoeven hier minder vaak naartoe. De wethouder woont zelf in een van de wijken die meedoet. Hij brengt zelf slechts een keer in de twee of drie weken een halve zak restafval weg.