Gemeente Zutphen scoort slecht op afvalgebied

Uit het jaarverslag van afvalbeheerder Circulus Berkel over de afvalscheiding in gemeente Zutphen is gebleken dat inwoners nog niet optimaal hun afval scheiden. In vergelijking met buurgemeenten is er nog een duidelijk winst te behalen op dit gebied.

Minder afvalscheiding door hoogbouw
Toch is Zutphen wel actief bezit met het verbeteren van de percentages. De hoeveelheid ongescheiden afval is al jaren dalende, maar dit gaat niet snel genoeg om de doelstellingen te behalen. Om dit wel te realiseren heeft de gemeente onder andere twee afvalcoaches aangesteld. “Onze gemeente heeft het lastiger door het feit dat er veel hoogbouw is. Hierdoor hebben veel huishoudens geen containers en dus worden inwoners minder gestimuleerd afval te scheiden in aparte bakken”, laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Buurgemeenten doen het goed
Ook vorig jaar scoorde Zutphen slecht. De gemeente had het laagste scheidingspercentage van de acht gemeenten waar Circulus Berkel de afvalvoorziening doet. In Zutphen wordt op dit moment 62% van de hoeveelheid ingezameld afval gescheiden. De landelijke doelstelling ligt op 75%, te behalen in 2020. Ook de hoeveelheid restafval ligt in Zutphen aanzienlijk hoger. Daar werd per inwoner afgelopen jaar 146 kilo ingezameld, terwijl het gemiddelde in de Circulus Berkel gemeenten op 131 kilo ligt. De Rijksoverheid wil zelfs dat dit in 2020 onder de 100 kilo uitkomt. Buurgemeenten Lochem en Brummen zijn goed op weg met respectievelijk 116 en 111 kilo restafval per inwoner per jaar. Maar gemeente Bronckhorst steekt er met kop en schouders bovenuit met slechts 86 kilo per inwoner per jaar en een scheidingspercentage van 78%.