Compostdag in Leusden

Ieder jaar wordt er op de milieustraat aan de Spieghelweg in Leusden een compostdag georganiseerd. Dit jaar zal deze plaatsvinden op zaterdag 25 maart. U kunt op deze dag gratis compost komen afhalen. De milieustraat zal geopend zijn van 8.30 tot 13.00 uur. Per huishouden kunt u op vertoon van uw afvalpas drie zakken compost ophalen (de zakken zijn 40 liter), zolang de voorraad strekt.

De gemeente Leusden wil met deze actie haar inwoners bedanken voor hun inspanningen om groen- en GFT-afval te scheiden. Van al dit afval is namelijk de compost gemaakt. Compost is een kringloopproduct. Het bestaat namelijk uit organisch materiaal van de bodem en op deze manier komt het weer terug terecht in de bodem.

Compost zorgt voor een natuurlijke balans in de bodem. Het zorgt voor een goede waterhuishouding en verbetert de structuur van de bodem. Compost voedt de bodem en stimuleert de groei van planten en bloemen. Als u de compost mengt met tuinaarde is deze geschikt voor alle tuinplanten.

Door middel van het gebruiken van compost helpt u ook mee met de strijd tegen de opwarming van de aarde. Compost legt namelijk CO2 vast in de bodem. Ook wordt er duurzame energie uit groen- en GFT-afval gehaald. Van houtachtige delen wordt biobrandstof gemaakt en door vergisting ontstaat biogas. Ook is composteren een voordelige manier om dit soort afval te verwerken.