Pampers gaat luiers recyclen

Luierfabrikant Pampers gaat samen met enkele partners luierafval inzamelen. De inzameling start met een pilot in Amsterdam. Met de inzamelingspilot willen de partners Pampers, AEB, TerraCycle en FaterSMART vooral leren van gezinnen: wat werkt voor hen bij het scheiden van luierafval?

Initiatiefnemer van de pilot is de Gemeente Amsterdam, hoewel recent onderzoek heeft aangetoond dat de helft van de Nederlandse ouders aan dat zij luierrecycling primair de verantwoordelijkheid vinden van luierproducenten. Het animo lijkt groot, bijna 70% van de ouders zou meedoen aan het luierrecyclingproject en 82% heeft aangegeven geen probleem te hebben luierafval te scheiden. Ongeveer 200 gezinnen uit Amsterdam Zuidoost en Amsterdam Oost kunnen meedoen aan de inzamelingspilot. Zij kunnen luierafval van alle merken deponeren in de bakken op locaties die zij vaak bezoeken, zoals kinderdagverblijven en drogisterijen. De luierrecyclebakken zijn ontworpen door recyclingbedrijf TerraCycle. De bakken kunnen door ouders worden geopend met de speciale Pampers Recycling app. De app laat ook zien waar de dichtstbijzijnde bak staat en welke bijdrage aan het milieu is geleverd.

Techniek
FaterSMART heeft de toekomstige recyclingtechniek voor de luiers ontwikkeld. In dit proces wordt met hoge temperatuur en stoom onder druk de menselijke ontlasting gescheiden van de materialen: het steriliseert de producten en neutraliseert de geur. Een specifiek mechanisch systeem scheidt plastic, cellulose en super absorberend materiaal van elkaar. Deze grondstoffen worden gebruikt om nieuwe materialen mee te produceren. Zo wordt cellulose gebruikt voor de productie van stoffen tassen, super absorberend materiaal voor gebruik in verschillende vocht absorberende producten en plastic voor de productie van luieremmers of flessendopjes.

De technologie wordt op dit moment al op industriële schaal toegepast in Italië en zal in samenwerking met AEB geïntroduceerd worden in Amsterdam als eerste stad in Nederland en als eerste plaats buiten Italië