Papiercontainer in Geldrop-Mierlo

In een plan om de inwoners van Geldrop-Mierlo beter hun afval te laten scheiden voorziet afvalinzamelaar Cure hen van een nieuwe papiercontainer. "We moeten het de inwoners zo makkelijk mogelijk maken" zegt Frans van Strijp, directeur van Cure. Volgens de Cure-directeur zijn dan meer mensen genegen om oudpapier apart te bewaren. En het scheelt zwerfvuil op straat omdat er geen papier meer kan wegwaaien.

De gemeente kan verder besparen op de afvalkosten door de gft-bak alleen nog maar te laten gebruiken voor tuinafval. ,,Van gft naar alleen tuinafval kan een goede stap zijn. De inhoud van de gft-bak bestaat voor 95 procent uit tuinafval. Als we alleen tuinafval ophalen, is dat een stuk goedkoper dan gft”, stelt Van Strijp.

De gemeente Geldrop-Mierlo streeft, net als Eindhoven en Valkenswaard, waar Cure ook het afval ophaalt, naar een minimale hoeveelheid restafval en maximaal hergebruik. Cure wil dat bereiken via de nascheidingstechniek met enzymen van het Deense bedrijf Orsted. Met die enzymentechniek kan een groot deel van het restafval hergebruikt worden. Huishoudens moeten wel glas, papier, tuinafval en grofvuil gescheiden blijven aanbieden. Echter, de plannen voor een nieuwbouw van een afvalscheidingsinstallatie in Eindhoeven zijn nog niet rond. De investering van vele miljoenen zal door het bedrijf moeten worden gedragen aangezien de gemeenten hier geen financieel risico mee willen lopen.