Storten afval neemt toe ondanks recycling

Ondanks inzet van de overheid op duurzamere alternatieven zoals verbranding en recycling, neemt het aantal ontheffingen op het stortverbod toe, schrijft het FD op basis van onderzoek in de sector. Dit wordt bevestigd door de Vereniging Afvalbedrijven (VA).

In de eerste helft van 2018 is voor 130.000 ton meer afval een stortvergunning gegeven dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste zes maanden van dit jaar werd voor 820.443 ton afval een ontheffing op het stortverbod verleend een equivalent van ca 63.000 vuilniswagens.

De hoeveelheid afval dat ligt te wachten op verbranding neemt toe. Er is door de economische groei tevens een groei van de hoeveelheid afval waardoor inmiddels zo'n 600.000 huishoudelijk afval ligt te wachten op verbranding. Volgens de VA is import van afval uit het buitenland geen oorzaak. Deze import is dit jaar sterk afgenomen. Wel kan het importverbod dat China op 1 januari heeft ingesteld van invloed zijn. Sinds 1 januari accepteert China diverse soorten plastic niet meer. Dit afval moet nu worden verwerkt in Europa.

In Nederland geldt in principe een stortverbod voor herbruikbare en brandbare afvalstoffen. Een ontheffing hiervoor kan echter worden aangevraagd wanneer twee afvalverbrandingsinstallaties zeggen het afval niet te kunnen verwerken, bijvoorbeeld door capaciteitsproblemen. Het aantal verbrandingsovens zal in de komende jaren niet worden uitgebreid. Door het beter sorteren en scheiden van afval zal minder restafval overblijven dat moet worden verbrand. Het blijft echter afhankelijk van de groei van de totale afvalstroom of hierdoor uiteindelijk minder afval op de stortplaats belandt.