Gemeente Almere gaat voor 100% recycling van plastic afval

Gemeente Almere wil meer plastic gaan recyclen en is op zoek naar een ondernemer die een plasticverwerkingsfabriek in de stad wil oprichten. De verwerkingsfabriek zal zich vooral richting op moeilijk recyclebare plasticsoorten. Deze worden gerecycled tot producten die ingezet kunnen worden in de openbare ruimten van de gemeente.

De helft wordt verbrandt
Almere zet zich al lange tijd in haar afval zo veel mogelijk gescheiden in te zamelen. Echter blijft het op de juiste wijze inzamelen van plastic afval lastig. Wanneer de waardevolle materialen hieruit zijn gesorteerd, blijft nog zo’n 50% van het afval over. Dit restafval bestaat uit moeilijk recyclebare plastics en het belandt nu helaas nog in de verbrandingsovens.

Gemeente levert plastic en neemt producten af
Maar gemeente Almere streeft ernaar de stad 100% afval vrij te maken. “Wij willen als gemeenten een actieve rol spelen en belangrijke stappen zetten in de ambitie naar een circulaire economie”, aldus Jan Hoek, wethouder van Almere. “De gemeente neemt de rol op zich als aanbieder van de plastic materialen voor de verwerking, maar ook de rol als afnemer van de opnieuw geproduceerde producten. Door deze gegarandeerde afname van producten kan het initiatief slagen”. Inmiddels zijn twee bedrijven geselecteerd die in aanmerking komen de verwerkingsfabriek op te zetten.