Bewustwording van plastic recycling neemt toe op Curaçao

Plastic afval vormt een groot probleem op Curaçao. Shadiah Elhage, voorzitter van Clean Caribbean Curaçao, heeft een actie opgezet om bewustwording van plastic afval onder inwoners te vergroten.

Verpakkingen verwijderen
Tijdens de actie genaamd ‘plastic attack’ moesten alle klanten van Centrum Supermarkt Piscadera de plastic verpakkingen van hun aankopen verwijderen en de producten in zelfmeegebracht herbruikbare verpakkingen mee naar huis nemen. De enorme berg plastic afval die deze actie opleverde werd ingezameld en verwerkt door Green Force Curaçao.
“De klanten van de supermarkt zijn geschrokken van de hoeveelheid plastic afval die van de producten afkomstig is. Dit is wat we hoopten. We willen mensen laten inzien dat de oplossing voor het probleem bij henzelf ligt”, vertelt Elhage.

Ontwikkeling recycling komt langzaam op gang
“De plastic vervuiling op ons eiland is een enorm probleem. Al dit plastic belandt in het milieu en in de oceaan. Vissen, schildpadden en vogels kunnen dit opeten en er in stikken”, laat Timo Brouwer van Green Force Curaçao weten. “De inwoners van ons eiland zijn zich nog helemaal niet bewust van de invloed van plastic afval en denken er niet bij na als ze producten kopen die in plastic verpakt zijn”. Toch ziet hij wel vooruitgang. “De hoeveelheid afval dat gescheiden wordt aangeleverd wordt langzaam groter. Dit is onder andere het gevolg van educatie programma’s over afval. Het lijkt erop dat Curaçao stapje voor stapje klaar is om meer te gaan recyclen”, aldus Brouwer.

Verbod plastic artikelen
Clean Caribbean Curaçao werkt samen met het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) en de partijen willen dat er vanaf begin juli een verbod op gratis plastic tasje komt in supermarkten. Iets wat in Nederland enkele jaren geleden al is ingevoerd. Clean Caribbean Curaçao wil dit vervolgens uitbreiden naar een verbod op plastic bekers rietjes en foam maaltijdverpakkingen.

Prijsstijgingen
Manager van Centrum Supermarkt, Roland Jansen, is ook voorstander van een vermindering van plastic afval maar hij spreekt ook zijn zorgen uit. “Door producten in minder plastic te verpakken kan het duurder worden. Als ik hogere prijzen voor mijn producten moet vragen vanwege een milieuvriendelijke verpakking, verlies ik klanten”,