Parfum RUIK duurzaam geproduceerd uit afvalstromen

Oprichters van parfummerk RUIK, Noëlle en Boye Dorenbos, maken parfum van afvalmaterialen. Op die manier willen ze hun strijd tegen verspillen van grondstoffen en hun passie voor het maken van parfumgeuren combineren. ‘Parfum van afval klinkt misschien niet aantrekkelijk, maar de geuren die we maken zijn echt heerlijk en goed voor mens en milieu”, aldus de oprichters.

Slechte arbeidsomstandigheden, verspilling en milieuvervuiling
Twee oprichters, tevens broer en zus, begonnen ongeveer acht jaar geleden met het ontwikkelen van parfumgeuren. “We ontdekten dat er ontzettend veel chemische en synthetische stoffen in de geuren zitten. Ook wordt er heel veer verspilt in deze industrie. Natuurlijk bronnen worden niet gespaard. Het Sandelhoutbos in India is nu bijna volledig verdwenen vanwege de parfumindustrie omdat dit hout een veelgebruikt ingrediënt in geuren is”, aldus Dorenbos.
Dit is ook duidelijk gebleken bij een onderzoek van Greenpeace in 2005. Hierin werden 36 parfums getest. Het bleek dat vrijwel alle merken stoffen bevatten die schadelijk kunnen zijn voor mens of milieu. Ook werd er in de parfumindustrie opvallend weinig aandacht besteed aan arbeidsomstandigheden en milieu. Uit een ander onderzoek van National Oceanic and Atmospheric Administration in Amerika kwam naar voren dat parfum ook erg luchtvervuilend is. Na het opspuiten van de geur, verdampt de stof langzaam. Dit is normaal want zo komt de lekkere geur vrij. Maar hierbij komen ook de schadelijke chemische stoffen vrij in de atmosfeer.

Afvalstromen gebruiken
De missie van broer en zus Dorenbos werd dan ook een zo duurzaam mogelijke parfum te maken en dus de verspilling tegen te gaan. Hierdoor kwamen ze uit op afvalstromen. In de geuren van RUIK worden bijvoorbeeld sinaasappelschillen gebruikt. In plaats van deze weg te gooien kunnen ze gedestilleerd worden met stoom om als ingrediënt voor parfum te dienen. Verder bevatten de parfums ook enkel natuurlijke stoffen die geen luchtvervuiling of milieuschade veroorzaken zoals plantaardige geuren en biologische graanalcohol. Niet alleen de parfum zelf, maar ook de verpakking wil RUIK zo duurzaam mogelijk. In het upcycle centrum in Almere, een centrum waar nieuwe producten geproduceerd worden uit consumentenafval, is RUIK bezig met het ontwikkelen van een gerecyclede doppen voor parfumflesjes.

Cosmetisch getest
Bij sommige mensen roept het opspuiten van de RUIK parfum twijfels op aangezien het afkomstig is van afval. “Wij stellen zeker eisen aan de afvalstromen die we gebruiken. Het moet lekker ruiken maar ook zeker niet schadelijk zijn op de huid. Al onze stoffen worden daarom eerst cosmetisch getest voordat we ze verwerken in de parfum”, laat het duo weten. Op dit moment zijn ze bezig met een parfum op basis van rozenknoppen die door telers zijn afgedankt.

Duurzaam hoeft niet duur te zijn
De parfums worden enkel online verkocht, om de prijzen laag te houden. Hoewel de productiekosten hoger zijn bij deze milieuvriendelijke parfums, zijn de verkoopprijzen gelijk aan de reguliere merken. “We willen dat onze parfums toegankelijk zijn voor zoveel mogelijk mensen zodat iedereen kan bijdragen aan het sparen van ons milieu. We hebben nu al duizenden kilo’s afval kunnen redden en dit moet alleen maar meer worden”, aldus Dorenbos.