KBL Schoonmaakcentrum Noord-Holland op weg naar 100% duurzaam ondernemen

Veel schoonmaakbedrijven in Nederland ondernemen (nog) niet op een duurzame wijze. Vaak is het geen onwil, maar gebrek aan kennis. Het KBL Schoonmaakcentrum Noord-Holland in Broek op Langedijk geeft hier daarom informatie en advies over aan bedrijven. “Duurzaam en circulair ondernemen als schoonmaakbedrijf hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn”, laat Hilco Kooistra, eigenaar van het schoonmaakcentrum, weten.

Refurbished
“Duurzaam ondernemen is met name een kwestie van logisch nadenken. Er kan bijvoorbeeld gebruik worden gemaakt van ‘refurbished’ werkwagens en -machines. Dit zijn apparaten of onderdelen gemaakt van gerecyclede producten. Deze functioneren net zo goed als een nieuw exemplaar. Ja, ze zijn misschien qua uiterlijk minder mooi maar dat is toch niet belangrijk als je na sluitingstijd schoonmaakt”, vertelt Kooistra.

Het bedrijf zelf heeft een KBL Refurbish Station. Hier worden werkwagens voorzien van nieuwe onderdelen en schoonmaakgereedschappen die volledig geproduceerd zijn van gerecyclede en recyclebare materialen. Dit is niet alleen duurzaam en milieuvriendelijk, maar ook nog eens goedkoper. Ook wordt rekening gehouden met het verpakkingsmateriaal. Schuursponsjes worden bijvoorbeeld in een grote kartonnen doos geleverd in plaats van kleine of plastic verpakkingen. Het karton kan immers makkelijk en oneindig vaak gerecycled worden.

Voordelen van duurzaam ondernemen
Veel schoonmaakbedrijven denken dat duurzaam ondernemen duur is en weinig voordelen oplevert. Maar dit is een groot misverstand volgens KBL Schoonmaakcentrum. Het is even duur of zelfs goedkoper dan nieuwe producten aanschaffen en het is daarnaast ook zeer goed voor het imago van het bedrijf.

Toekomstdoelen
“Op dit moment kunnen we nog niet 100% circulair ondernemen in de schoonmaakbranche. Maar dat is wel ons doel. Ons schoonmaakbedrijf levert daarin een belangrijke bijdrage en we zetten andere bedrijven aan ook deze weg te kiezen”, aldus Kooistra. In 2020 wil KBL Schoonmaakcentrum Noord-Holland een volledig circulair producten- en dienstenaanbod leveren.